X

ΕΛΣΤΑΤ: αναβάλλεται η δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων για το ΑΕΠ

Η αναστολή της δημοσίευσης των στοιχείων οφείλεται στις μεγάλες αποκλίσεις με τα προσωρινά στοιχεία στα δυο προηγούμενα τρίμηνα. Τι είπε αξιωματούχος της ΕΛΣΤΑΤ στο Reuters.

Ant1news

H Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛ.ΣΤΑΤ) ανέστειλε μέχρι νεωτέρας την δημοσίευση των προκαταρκτικών στοιχείων για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) λόγω των αποκλίσεων σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία, ανέφερε την Δευτέρα αξιωματούχος της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αυτό σημαίνει ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο δεν θα ανακοινωθούν την Δευτέρα 14 Αυγούστου, όπως αναμενόταν. Τα προσωρινά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο θα ανακοινωθούν κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε στο Reuters είπε ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και στη συνέχεια χρειάζεται σημαντική αναθεώρησή τους.

"Είναι πιθανό να μην ανακοινώσουμε τα προκαταρκτικά στοιχεία και για τα επόμενα τρίμηνα μετά τις πρόσφατες αποκλίσεις", είπε ο αξιωματούχος της ΕΛΣΤΑΤ.

Βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε για τα προηγούμενα δύο τρίμηνα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. - το πρώτο του 2017 και τα τέταρτο του 2016- υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των προκαταρκτικών (flash) στοιχείων που ανακοινώνονται 45 ημέρες μετά το κλείσιμο του τριμήνου και των προσωρινών στοιχείων (provisional) που ακολουθούν μετά από 60 ημέρες.

Στις 2 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε την εκτίμησή της για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου σε +0,4% βάσει των προσωρινών στοιχείων από ύφεση -0,1% βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων. 

Επίσης με τον ίδιο τρόπο αναθεώρησε την πρώτη της εκτίμηση για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 από ύφεση 0,4% σε ύφεση 1,2%.

"Δεν έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τα flash εγκαίρως. Σε αυτά περιλαμβάνεται η απασχόληση για τους δύο πρώτους μήνες του τριμήνου και δεν υπάρχουν τα τελικά στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών", είπε ο αξιωματούχος.

"Θέλουμε να ερευνήσουμε την διαθεσιμότητα των στοιχείων από τις πηγές και να βελτιώσουμε την συνέπεια των στοιχείων flash".

H ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων δεν είναι υποχρεωτική - Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία δεν τα ανακοινώνουν - ενώ όπως ανέφερε ο αξιωματούχος η Eurostat είναι ενήμερη για την απόφαση.