X

Ανησυχία από το μποϊκοτάζ των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση (βίντεο)

Άκαρπη και η τρίτη προσπάθεια της Κυβέρνησης. Φόβοι για …παρατράγουδα με τους δανειστές στην αξιολόγηση του Οκτωβρίου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε «μεγάλο αγκάθι» για την Κυβέρνηση εξελίσσονται η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο, που αποτελούν και βασικό προαπαιτούμενο για τους δανειστές, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης του Οκτωβρίου. 

Άκαρπη έληξε και η τρίτη παράταση, αφού το 80% των δημοσίων υπαλλήλων απείχε από την αξιολόγηση, οδηγώντας την Κυβέρνηση σε έναν αγώνα δρόμου, για να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Από την …αρχή των Μνημονίων είχε διαφανεί, με όλες τις Κυβερνήσεις, ότι η υπόθεση «Δημόσιο-Αξιολόγηση-Κινητικότητα», δεν θα ήταν μία εύκολη υπόθεση.

Παρά τις επίσημες αλλά και τις «σιωπηρές» παρατάσεις που δόθηκαν, αλλά και τις αρχικές εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ότι θα μετάσχουν οι υπάλληλοι, άπρακτη πέρασε και η τελευταία παράταση, καθώς: 

  • Το 70% - 80% των δημοσίων υπαλλήλων απείχε
  • Μένει «ανοικτή» η αξιολόγηση-κινητικότητα που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου
  • Μένει «ορθάνοιχτο» ένα βασικό προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση του φθινοπώρου

Φάμελλος: δεν είμαστε μονο υπέρ των απολύσεων

Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί έχει θορυβήσει τους δανειστές, ενώ Υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, παραδέχονται ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και τάσσονται, πλέον, αναφανδόν υπέρ της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Όσο για το ταμπού των απολύσεων, η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου ότι η Κυβέρνηση δεν είναι «μόνο υπέρ των απολύσεων», φαίνεται πως δίνει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων. 

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αμέσως μετά από τον Δεκαπενταύγουστο, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα καταθέσει διάταξη που θα προβλέπει τη σύνδεση της αξιολόγησης με το νέο σύστημα κινητικότητας. 

«Πυρά» της αντιπολίτευσης

Μαζικά πυρά στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, που την κατηγορεί ότι δεν θέλει την αξιολόγηση στο Δημόσιο, γιατί δεν επιθυμεί την αξιοκρατία.

«Η λογική της «ήσσονος» προσπάθειας και της «κλήρωσης» που διαπερνά το εθνικολαϊκίστικο μόρφωμα που κυβερνά θα καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια για αξιολόγηση και αξιοκρατία σε αποτυχία και θα βυθίζει ακόμα παρακάτω τη λειτουργία του Δημοσίου», αναφέρει ο Γιάννης Κουτσούκος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει «άλλη μία κυβέρνηση αποτυγχάνει στο αυτονόητο, να εφαρμόσει την αξιολόγηση στο δημόσιο. Πολίτες και άξιοι υπάλληλοι οι σταθερά ηττημένοι».

Σε ανακοίνωση της, η Ένωση Κεντρώων αναφέρει «η κυβέρνηση με την στάση της κωλυσιεργεί, ως εάν θέλει να καλύψει την αργομισθία και την παραβατικότητα στην λειτουργία του δημόσιου τομέα. Η ΑΔΕΔΥ με τις απειλές της με γενική απεργία, αν προχωρήσει η αξιολόγηση, κατ΄ουσίαν ομολογεί ότι η αξιολόγηση θα πιάσει λαβράκια».