X

Συναγερμός στην Ευρώπη για τοξικά αυγά!

Σε ποιες χώρες έχει εμφανιστεί το πρόβλημα και πώς το αντιμετωπίζουν τοπικές αρχές και Κομισιόν.

Ant1news

Συνολικά 16 χώρες της Ευρώπης αλλά και το Χονγκ Κονγκ έχουν πληγεί από το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι χώρες της Ευρώπης είναι η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Δανία, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σε τέσσερις χώρες όπου έχει επιβεβαιωθεί η παράνομη χρήση του παρασιτοκτόνου fipronil, έχουν αποκλειστεί μονάδες παραγωγής. Πρόκειται για τις χώρες από τις οποίες ξεκίνησε η κρίση, δηλαδή την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Οι υπόλοιπες χώρες της λίστας είναι αυτές οι οποίες εισήγαγαν προϊόντα από τις τέσσερις αυτές χώρες, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κομισόν ανακοίνωσε επίσης ότι θα συγκαλέσει σύσκεψη των ενδιαφερομένων χωρών για την «άντληση διδαγμάτων» από την κρίση, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο αντίκτυπος στην υγεία

«Πολύ χαμηλός είναι ο κίνδυνος για την υγεία», σε περίπτωση κατανάλωσης των αυγών που έχουν μολυνθεί με το παρασιτοκτόνο fipronil, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας των Τροφίμων της Γαλλίας (Anses), «δεδομένων των συγκεντρώσεων που έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα στα μολυσμένα προϊόντα».

Βάσει των στοιχείων  που έχουν συγκεντρωθεί κατά τις «εθνικές μελέτες κατανάλωσης τροφίμων», η Anses εκτιμά ότι «η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να καταναλωθεί ποικίλλει από ένα αυγό (για παιδί 1-3 ετών) μέχρι δέκα αυγά ημερησίως (για έναν ενήλικα), χωρίς να υπάρξει έκθεση σε σημαντικό κίνδυνο, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εκτίμηση αυτή έγινε με βάση τη μέγιστη συγκέντρωση fipronil που έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη (1,2 mg ανά κιλό αυγού), διευκρινίζεται από την υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα καθησυχαστικά αποτελέσματα στα οποία είχε φθάσει μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2005.

Τέλος, η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τις τελευταίες ημέρες δύο υπόπτους, στο πλαίσιο της έρευνας για την παράνομη χρήση του εντομοκτόνου fipronil σε ορνιθοτροφεία, στην οποία αποδίδεται η κρίση των μολυσμένων αυγών, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές.