X

Από νωρίς τα “μελτέμια” στη νέα αξιολόγηση

Χαμηλό βαρομετρικό θα χτυπήσει από το Σεπτέμβριο την κυβέρνηση με την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Η βαριά ατζέντα και τα «αγκάθια». Γρίφος η παραμονή Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ...

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στο μέτωπο της επερχόμενης τρίτης αξιολόγησης επικρατεί αυγουστιάτικο κλίμα. Τα μελτέμια, όμως, δεν θα αργήσουν και μια πρώτη γεύση αναμένεται να λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στις 4 Σεπτεμβρίου στο EuroWorking Group, αφού τότε προγραμματίζεται μια πρώτη επαφή του διαπραγματευτικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, για να καταγραφούν οι αρχικές προθέσεις των θεσμών.

Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει 90 από τα 113 προαπαιτούμενα έως το τέλος του έτους, θέλει ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές Νοεμβρίου, εκταμίευση χρημάτων τον Δεκέμβριο και ολική επαναφορά στις αγορές χωρίς προληπτική γραμμή και μέτρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ δεν θα επιμείνει για πρόσθετα μέτρα για το 2018. «Για την καθαρή έξοδο μετά το μνημόνιο, πάντα ο υπουργός Οικονομικών είναι πιο συντηρητικός από τον πρωθυπουργό. Πάντα ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι ο ρόλος του κακού -για τον συντονισμό των υπουργείων και την υλοποίηση του μνημονίου» προσθέτουν.

"Αγκάθια" Δημόσιο και περικοπές επιδομάτων

Αξιωματούχοι πολύ κοντά στην διαπραγμάτευση υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο τα χρονοδιαγράμματα όσο οι παγίδες της τρίτης αξιολόγησης, η οποία μόνο υγιεινός περίπατος δεν είναι, όπως διατείνονται κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τα «αγκάθια» της αξιολόγησης φαίνεται ότι είναι η αξιολόγηση στο Δημόσιο, οι νέες περικοπές επιδομάτων (φοιτητικό, ενοικίου, πετρελαίου θέρμανσης) και το πρωτογενές Πλεόνασμα του 2018. Για την έναρξη της αξιολόγησης πάντως αστάθμητος παράγοντας παραμένουν οι γερμανικές εκλογές.

Γρίφος η παραμονή Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ

Αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για την παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο «πολύπαθο» υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν αποκλείεται να μην ξεκινήσει εκείνος τις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου, αλλά ένα νέο πρόσωπο.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποχώρηση του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας από την οδό Νίκης και μάλιστα οι πληροφορίες του ΑΝΤ1 επιμένουν πως είναι κάτι που ο ίδιος έχει ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα.