X

Καίγονται σπίτια στον Κάλαμο Αττικής

Στις φλόγες αρκετά σπίτια. Στο νοσοκομείο ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να τεθεί ο δήμος Ωρωπού. Εφιάλτης και στη Ζάκυνθο.

Ant1news

Εξαιρετικά δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στον Κάλαμο, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος μέσα στα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.

Ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Η συγκεκριμένη φωτιά είναι πολύ δύσκολη, καθώς είναι σε εξέλιξη σε μικτή περιοχή με δάσος και σπίτια, κάτι που καθιστά πολύ πιο δυσχερές το έργο των πυροσβεστών.

Λόγω της αλλαγής του ανέμου η φωτιά έχει πλέον δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανακόψουν την πορεία τους.

Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντικά οχήματα, 13 των δήμων και της Περιφέρειας, έξι της ΕΥΔΑΠ, ενώ υπάρχουν και τρία χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.

Ο ακριβής αριθμός των σπιτιών που έχουν ήδη υποστεί ζημιές δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 15-20, εκ των οποίων περίπου 5 έχουν πιο σοβαρές ζημιές.

Το απόγευμα μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κων/νος Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι κατασκηνώσεις «Αναγέννηση» και «Κίντερλαντ» της περιοχής. Τα 220 περίπου παιδιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την περιοχή και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να τεθεί ο δήμος Ωρωπού

Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού ζήτησε αργά το βράδυ η Περιφέρεια Αττικής από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Κάλαμο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής και να κηρύξει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον δήμο.

Στο μεταξύ, σημαντική είναι η συμμετοχή της Περιφέρειας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της πυροσβεστικής απέστειλε 16 υδροφόρες καθώς και 7 μηχανήματα έργου. Καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης της καταστροφικής πυρκαγιάς, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την παρακολούθηση του συμβάντος. Παράλληλα επί τόπου μετέβει κλιμάκιο της υπηρεσίας για να συμβάλλει στο συντονισμό της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ευχαριστεί «για την αυταπάρνησή τους και την αποτελεσματική τους συνεργασία στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς τους Πυροσβέστες, τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πoλιτικής Προστασίας της Περιφέρειας καθώς και τους εθελοντές για την άμεση ανταπόκρισή τους στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς». Τέλος, εύχεται "περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γιόβα, Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής".

"Βλέπουν" σχέδιο εμπρησμών οι Αρχές

«Σχέδιο εμπρησμών σε όλη τη χώρα, εν όψει του τριημέρου», βλέπουν παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, πίσω από το μπαράζ των πυρκαγιών που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

Αυτή η εκδοχή ενισχύεται από την κατάσταση στην Ζάκυνθο τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ την ίδια στιγμή ξεσπούν τέσσερις πυρκαγιές στην Αττική με μία ιδιαίτερα μεγάλη στον Κάλαμο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ειδικά στο Κάλαμο καίγεται πευκοδάσος, ενώ έχουν ήδη εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις.

Για το λόγο αυτό, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με συγκεκριμένες εντολές, είναι στους δρόμους, ενώ για την  περιφρούρηση δασών είναι σε πλήρη επιφυλακή και η Αστυνομία, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, εθελοντικές ομάδες και άλλους φορείς. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει για τις επόμενες μέρες στην Εύβοια, καθώς και σε άλλες περιοχές που προβλέπονται ισχυροί άνεμοι.

Στο έλεος της φωτιάς η Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο, μια ακόμα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 15.15 μετά το μεσημέρι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών τα τελευταία δύο 24ωρα στα 12. Από τις 12 πυρκαγιές οι 10 είναι ενεργές με σοβαρότερες αυτές στο Καταστάρι και στον Κοιλιωμένο. Η τελευταία πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Νικολουδάκη στον Λαγανά και δεν απειλεί  κατοικημένη περιοχή.

Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών και με δεδομένο ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, υποχρέωσε τους επιτελείς του κρατικού μηχανισμού να μεταφέρουν ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το μεσημέρι έφτασαν στο νησί άλλα τρία πυροσβεστικά οχήματα, δύο από την Αττική και ένα από την Στερεά Ελλάδα, τα οποία προστέθηκαν στην τοπική δύναμη και άλλες ενισχύσεις που είχαν ήδη σταλεί από την Θεσσαλία και την Δυτική Ελλάδα.

Άλλα τέσσερα αυτοκίνητα έφθασαν από την Πελοπόννησο, που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχειρούν στο νησί στα 40. Έτσι η συνολική δύναμη που επιχειρεί στην Ζάκυνθο διαμορφώνεται σε 150 πυροσβέστες με 40 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρα τμήματα. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και υδροφόρες των δήμων και άλλες δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι που πνέουν στο νησί είναι ιδιαίτερα ισχυροί, κάτι που βοηθάει την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Μεγάλη φωτιά στην Καβάλα

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που από τις 11.30 το πρωί καίει έκταση με πουρνάρια στην Παλαιά Καβάλα.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές και ο στόχος είναι ο σταδιακός περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση της μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Στόμιο Ιεράπετρας

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά που καίει από χθες στο Στόμιο Ιεράπετρας και μέχρι στιγμής έχει κάψει 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και καλαμιώνες. Τέσσερα οχήματα με 14 πυροσβέστες προσπαθούν για την πλήρη κατάσβεση της.

Μία νέα φωτιά απασχόλησε τις δυνάμεις πυρόσβεσης και στα Χανιά, η οποία ξέσπασε στο Βαμβακόπουλο Χανίων νωρίς το μεσημέρι και άμεσα κινητοποιήθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα με οκτώ άνδρες. Παρά τον ισχυρό άνεμο τελικά τέθηκε το απόγευμα υπό πλήρη έλεγχο έχοντας κάψει περίπου ένα στρέμμα καλαμιώνα.

Φωτιά σε εξέλιξη στο νέο φρούριο της Κέρκυρας

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ σε δασική έκταση στο νέο φρούριο της Κέρκυρας που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, πάνω από το παλιό λιμάνι. Στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη πυροσβεστική δύναμη ενώ όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, το ίδιο περιστατικό συνέβη πριν από μέρες στο νησί, στο ίδιο σημείο.

Αυτή την ώρα στην πόλη της Κέρκυρας πνέουν ισχυροί άνεμοι με αποτέλεσμα η φωτιά να τυλίγει στις φλόγες όλη την χορτολιβαδική έκταση του νέου φρουρίου, ενώ άγνωστη παραμένει μέχρι αυτή την ώρα η αιτία της φωτιάς.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες στην περιοχή του Δήμου Φοινίκης

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης του τελευταίου μετώπου πυρκαγιάς που μαίνεται πάνω από το ελληνικό μειονοτικό χωριό Γιαννιτσάτι στο Δήμο Φοινίκης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ενημέρωση του Γενικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο, αποχώρησαν το μεσημέρι τα δύο ελληνικά πυροσβεστικά οχήματα, που επιχειρούσαν από την Παρασκευή στα πύρινα μέτωπα στο Δήμο Δρόπολης, καθώς από το πρωί δεν υπάρχει καμία ενεργή εστία φωτιάς.