X

Κόλαση φωτιάς στον Βαρνάβα

Δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλο το τρίγωνο Κάλαμος – Βαρνάβα- Σέσι Γραμματικού. Σπίτια απειλούνται από τις φλόγες. Συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Ant1news

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στον Κάλαμο και έχει εξαπλωθεί στο τρίγωνο Κάλαμος – Βαρνάβας – Σέσι Γραμματικού, με τις φλόγες να έχουν φτάσει και στο Καπανδρίτι.

Το κυρίως μέτωπο αυτή την ώρα βρίσκεται στο Καπαδρίτι και είναι τριπλό. Το μοναστήρι του Καπανδριτίου έχει εκκενωθεί, ενώ φαίνεται πως αγνοείται μία γυναίκα, κάτοικος της περιοχής. 

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις και στο μέτωπο του Βαρνάβα, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται στην προφύλαξη των σπιτιών. Νωρίτερα, ένα σπίτι υπέστη ζημιές από τις φλόγες.

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο, όπου πλέον οι φωτιές ξεσπούν σε καμένη γη.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλο το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, με ένταση τουλάχιστον 6 με 7 μποφόρ στην περιοχή, αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, καθιστώντας παράλληλα δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

 

 

 

Η κοινοτάρχης Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι εντοπίστηκε ένας άνδρας ο οποίος αγνοείτο για ώρες, από την περιοχή του Βαρνάβα, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση για υδροφόρες, καθώς έχουν καεί τα αντλιοστάσια του χωριού, με αποτέλεσμα να μην έχουν νερό οι κρουνοί.

 

 

 

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν, με το πρώτο φως της ημέρας, δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, καθώς και 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα και 58 πεζοπόρα τμήματα, μαζί με 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 22 οχήματα της Περιφέρειας και των Δήμων και έξι της ΕΥΔΑΠ.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε από χθες το βράδυ ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ενώ πηγές του υπουργείου έκαναν λόγο για σχέδιο εμπρησμού «πυροδοτώντας» πολιτική κόντρα, καθώς προκλήθηκαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Ωρωπού

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί από την είσοδο στο Καπανδρίτι και στον κεντρικό δρόμο Βαρνάβα, στο ρεύμα προς την παραλία, ενώ έχει αποκατασταθεί στη διασταύρωση της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την οδό Αγίων Αποστόλων.

 

Από χθες έχουν εκκενωθεί δύο κατασκηνώσεις στον Κάλαμο, ενώ σήμερα το πρωί ειδοποιήθηκαν οι γονείς των 1066 παιδιών που ήταν σε κατασκήνωση στο Γραμματικό, η οποία διαθέτει αυτόνομο σύστημα πυρόσβεσης, και έχουν απομείνει τα 950 παιδιά, ηλικίας 6 με 16 ετών, καθώς τα υπόλοιπα τα πήραν οι γονείς τους.

 

Ο Δήμος Ωρωπού κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ο Δήμαρχος από χθες καλεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής να μην κινούνται και να μη σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους στην παραλιακής της Σκάλας Ωρωπού, τόσο για τη δική τους ασφάλεια, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών.

Παράλληλα, με εντολή του Δήμου και όχι της Πυροσβεστικής, εκκενώθηκαν οι οικισμοί των Αγίων Αποστόλων, του Πανοράματος, της Αγίας Βαρβάρας, του Βλαστού, της Κυψέλης, του Αγκώνα και όλοι οι οικισμοί πέριξ των Αγίων Αποστόλων.

Κάηκαν σπίτια στον Κάλαμο – Καταγγελίες για καθυστερήσεις  

Εκτός της μεγάλης οικολογικής καταστροφής, που έχει καταστρέψει ανυπολόγιστα, μέχρι στιγμής, στρέμματα δάσους, τουλάχιστον είκοσι σπίτια υπολογίζεται ότι κάηκαν στον Κάλαμο χθες το απόγευμα και το βράδυ.

Το στρατόπεδο του Βαρνάβα, το οποίο έχει εκκενωθεί, βρίσκεται περικυκλωμένο από τις φλόγες, ωστόσο, δεν τους έχει παραδοθεί.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι των φλεγόμενων περιοχών καταγγέλλουν ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην άφιξη πυροσβεστικών οχημάτων για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

 

Ο Στρατηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Γιόβας, που βρισκόταν στη φωτιά στον Κάλαμο, χθες, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία.