X

“Καμπανάκι” από το σκέλος των εσόδων

«Μαύρη τρύπα» 340 εκ. ευρώ, μόνο από τις εισπράξεις της πρώτης δόσης της φορολογίας εισοδήματος. Όλα τα στοιχεία για το επτάμηνο εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ανησυχητικά σημάδια στο σκέλος των εσόδων μαρτυρούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιούλιο με τη μηνιαία μαύρη τρύπα να φτάνει τα 730 εκ. ευρώ.

Η υστέρηση αποδίδεται κυρίως στο γεγονός της αποχής των φορολογουμένων από την πληρωμή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος ενώ αυξημένες δραστικά είναι και οι επιστροφές φόρων όπως ανέφερε και νωρίτερα το euro2day.

Μάλιστα η υστέρηση διαχέεται και στο επτάμηνο, αγγίζοντας σε σχέση με το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος τα 656 εκ. ευρώ σε όρους τακτικού προϋπολογισμού.

Τα στοιχεία τα οποία είχαν στη διάθεσή τους από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδειχναν ότι και φέτος τρεις στους δέκα υπόχρεους σε πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου δεν ήταν συνεπείς στη φορολογική τους υποχρέωση.

Η υστέρηση σε σχέση με τις προβλεπόμενες εισπράξεις μόνο από αυτή την πηγή υπολογίστηκε σε περίπου 340 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η ψήφιση των διατάξεων για άμεση επιστροφή φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ άνοιξε τους κρουνούς της ΑΑΔΕ και όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία οι επιστροφές φόρων τον Ιούλιο είναι αυξημένες κατά 240 εκ. ευρώ.

Με τη συνδρομή της κλασικής συγκράτησης δαπανών, (-501 εκατ. ευρώ), το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού παραμένει πολλαπλάσιο σε σχέση με το στόχο. Ανήλθε σε 3,053 δις ευρώ, όταν ο στόχος αφορούσε σε πρωτογενές αποτέλεσμα 2,098 δις ευρώ και έναντι περυσινής επίδοσης 2,715 δις ευρώ.

Σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα 1,322 δις ευρώ έναντι ελλείμματος 1,676 δις ευρώ πέρυσι και έναντι στόχου για έλλειμμα 2,280 δις ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο.