X

Χωρίς τέλος η μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Αττική

Ενεργά τα μέτωπα σε Κάλαμο, Καπανδρίτι, Βαρνάβα και Γραμματικό, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πού μπορούν να απευθυνθούν οι πληγέντες κάτοικοι.

Ant1news

Συνεχίζεται η αδιάκοπη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες σε Κάλαμο, Καπανδρίτι, Βαρνάβα και Γραμματικό, που μπαίνει πλέον στην τρίτη μέρα της.

Η νύχτα κύλησε με συνεχείς αναζωπυρώσεις σε ολόκληρη την έκταση του μετώπου, αλλά εκεί που δίνεται ιδιαίτερο βάρος είναι στο ρέμα που βρίσκεται στο Μετόχι, το σημείο που ενώνει τον Κάλαμο με το Καπανδρίτι. Εκεί, όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις είχαν στήσει ασπίδα για να μην προχωρήσουν οι φλόγες προς τον οικισμό του Καπανδριτίου.

Oι δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και στο σημείο μεταξύ Καλάμου και Καπανδριτίου, στο Μετόχι, δεν αφήνουν, προς το παρόν, πολλά περιθώρια για αισιόδοξη έκβαση της κατάστασης. Λίγο πριν από τις 15:00 η φωτιά πέρασε τη λεωφόρου Καλάμου, κατευθυνόμενη προς το Πολυδένδρι.

Τα εναέρια μέσα απογειωθήκαν προτού ακόμα ξημερώσει και με το πρώτο φως της ημέρας είχαν ήδη αρχίσει οι ρίψεις νερού. Ο καπνός είναι εξαιρετικά πυκνός στο σημείο, κάτι που δυσκολεύει το έργο πυρόσβεσης, περιορίζοντας την ορατότητα, ενώ την ίδια στιγμή, καπνός, μυρωδιά καμένου και στάχτες καλύπτουν το λεκανοπέδιο Αττικής ή προχωρούν και πολύ ακόμα πιο μακριά.

 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο μέτωπο μεταξύ Καλάμου – Μικροχωρίου επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 180 οχήματα, 58 άτομα πεζόπορα τμήματα, είκοσι εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των Δήμων και της Περιφέρειας Αττικής, έντεκα οχήματα έργου, 100 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και από αέρος επιχειρούν διαδοχικά 3 αεροσκάφη έξι ελικόπτερα. 

Στόχος της επιχείρησης είναι να γίνει εφικτή η οριοθέτηση της πυρκαγιάς άμεσα, καθώς τις πρωινές ώρες δεν φυσά, αλλά οι προβλέψεις για την ημέρα στην περιοχή κάνουν λόγο για ανέμους που θα φτάσουν σε ένταση τα 7 μποφόρ.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πληγείσες περιοχές

Η δημοτική ενότητα Καλάμου, η δημοτική ενότητα Ωρωπού και η δημοτική ενότητα Βαρνάβα του Δήμου Μαραθώνα κηρύχθηκαν χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις πυρκαγιές.

Τα ξημερώματα της Τρίτης η αστυνομία απαγόρεψε την κυκλοφορία και σε άλλους δρόμους της περιοχής. Συγκεκριμένα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Μικροχωρίου προς Μικροχώρι, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, στη συμβολή της λεωφόρου Μικροχωρίου και 25ης Μαρτίου και στην επαρχιακή οδό Βαρνάβα-Καπανδριτίου και στην 25ης Μαρτίου. Απαγορεύτηκε επίσης η κυκλοφορία από την πλατεία Καπανδριτίου στη λεωφόρου Καλάμου.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και από τους δρόμους, αφενός για τη δική τους ασφάλεια, αφετέρου για τη διευκόλυνση του έργου πυρόσβεσης.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, αφού οι περισσότεροι από τους κατοίκους παραμένουν στα σπίτια τους, κάνοντας ό,τι μπορούν για να τα προφυλάξουν από τις φλόγες.

 

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές από τη φωτιά έχουν υποστεί τουλάχιστον είκοσι σπίτια στον Κάλαμο και πολλά ακόμα στο Καπανδρίτι και τον Βαρνάβα.

Δύο κατασκηνώσεις έχουν εκκενωθεί ήδη από την Κυριακή, ενώ προφυλαγμένα από τις φλόγες είναι τα στρατόπεδα του Βαρνάβα.

Η Περιφέρεια Αττικής, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, κάλεσε όσους έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά η κύρια κατοικία τους να απευθυνθούν στο Δήμο Ωρωπού για την κάλυψη των αναγκών διαμονής και διατροφής.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να ανταποκριθεί σε αιτήματα επιχειρήσεων για ζημιές, ενημερώνοντας ότι η καταγραφή των ζημιών σε οικίες θα ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

 

«Εμπρησμός» στο πολιτικό σκηνικό

Η μεγάλη φωτιά που κατακαίει την ανατολική Αττική, της οποίας ο αντίκτυπος δεν είναι δυνατό ακόμα να υπολογιστεί, όμως είναι πασιφανές ότι έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, έχει πυροδοτήσει νέα κόντρα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι πρόκειται για εμπρησμό, κρίνοντας ότι δεν είναι τυχαία η ταυτόχρονη εκδήλωση τόσων εστιών, τόσο στη φωτιά της ανατολικής Αττικής, όσο και σε αυτές της Ζακύνθου, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Να σημειωθεί, πάντως ότι, στη Ζάκυνθο έχει ήδη αναλάβει έρευνα το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, ενώ χθες στον Κάλαμο εντοπίστηκε μπουκάλα υγραερίου με καθρέπτες πάνω της σε καμένο σημείο. Το εύρημα έχει ήδη μεταφερθεί στα εργαστήρια για εξέταση.

Ολιγωρία στην πυρόσβεση, πάντως, καταγγέλλουν και οι κάτοικοι, οι οποίοι σημειώνουν ότι, η αρχική καθυστέρηση στην κατάσβεση είναι η αιτία της εξάπλωσης της φωτιάς.