X

Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις οι Αρχές

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα λόγω των ισχυρών ανέμων. Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην Α. Αττική. Οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Ηλεία. Σε εξέλιξη φωτιά στο Ηράκλειο.

Ant1news

Πυροσβεστικά, υδροφόρες, εθελοντές ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Καπανδριτίου, (Μετόχι, Μικροχώρι, Πολυδένδρι, Άγιοι Ανάργυροι) βρίσκονται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Οι περισσότεροι άυπνοι από την Κυριακή, όταν ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο. Έσπευσαν εκεί πρώτα και συνέχισαν όπου πήγαινε η φωτιά. Κοντά τους οι κάτοικοι, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και παρείχαν πολύτιμη βοήθεια, καθότι γνώριζαν τα περάσματα, άνοιγαν τις πόρτες τους, βοηθούσαν με ό,τι μέσο διέθεταν για να σβήσουν οι φωτιές, ειδοποιούσαν για οτιδήποτε νέο συνέβαινε.

Στον οικισμό Μετόχι οι φλόγες «έφεραν βόλτα» τα σπίτια κατακαίγοντας όποια βλάστηση υπήρχε γύρω. Μάλιστα, η περιοχή ήρθε αντιμέτωπη με δυο διαφορετικά μέτωπα σε διάστημα 18 ωρών. Τελικά, κατάφεραν να τη σταματήσουν στις 3:00 τα ξημερώματα.

Ακόμα όμως παραμένουν σε εγρήγορση κάτοικοι και πυροσβέστες. «Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα», επισημαίνει ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Προτεραιότητα αμέσως μετά είναι η αναδάσωση και να μη γίνει οικοπεδοποίηση» τονίζει.

 

Στην περιοχή κατέφθασαν από την Κυριακή πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα, από τη Θήβα, την Ιτέα, την Άμφισσα, την Αριδαία, τη Βέροια, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη και αλλού, που δεν έχουν αποδεσμευτεί ακόμα και παραμένουν σε καίριες θέσεις, καθότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Από τον λόφο της Αγίας Κυριακής οι πυροσβέστες και οι εναέριοι συντονιστές ελέγχουν τις εξελίξεις και επεμβαίνουν.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, όμως ο αέρας συνεχίζεται κι αυτό προκαλεί ανησυχία αλλά και επαγρύπνηση.

Οριοθετημένη είναι πλέον η πυρκαγιά και στην περιοχή Ανάληψη-Περιστέρι στην Ηλεία. Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων απομακρύνεται όσο υποχωρεί η ένταση των ανέμων, ωστόσο οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών θα παραμένουν και απόψε το βράδυ σε κατάσταση επιφυλακής. Δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο και οι όποιες μικρές εστίες εντοπίζονται, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα πεζοπόρα τμήματα. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στη Ζάκυνθο μέχρι το μεσημέρι τα ενεργά μέτωπα ήταν ελάχιστα και προέρχονταν κυρίως από αναζωπυρώσεις τις οποίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν άμεσα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, πάντως, από το πρωί, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στην περιοχή «Βοριά» του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων στο Ηράκλειο. Στο σημείο επιχειρούν επτά οχήματα με 20 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση της πυρκαγιάς η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που κάνουν δυσκολότερο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Κόκκινο Νερό, στο σημείο Καλύβι του δήμου Αγιάς στο νομό Λάρισας, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Στο σημείο επιχείρησαν τρία οχήματα της πυροσβεστικής και έξι άνδρες, οι οποίοι και την έθεσαν υπό έλεγχο. Από τη φωτιά δεν κινδύνεψε κατοικημένη περιοχή.