X

“Σαφάρι” της ΑΑΔΕ στην αγορά για τη λειτουργία των POS

Οι καταστηματάρχες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το προβλεπόμενο πρόστιμο των 1.500 ευρώ εάν δεν έχουν εγκαταστήσει ήδη τις τερματικές μηχανές ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ant1news

“Σαφάρι” σε χιλιάδες επιχειρήσεις σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν εγκαταστήσει τερματικές μηχανές ηλεκτρονικών πληρωμών POS, αλλά και αν τις χρησιμοποιούν σωστά.

Σε διαφορετική περίπτωση, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι καταστηματάρχες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το προβλεπόμενο πρόστιμο των 1.500 ευρώ.

Το ύψος βέβαια του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του.

Επίσης, εάν ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία τιμολόγιο που αποδεικνύει την αγορά τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα, τότε το πρόστιμο μειώνεται και πάλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ δεν θα περιοριστούν μόνο στην εγκατάσταση ή προμήθεια, αλλά και στον εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης και χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών (POS), που έχουν κατακλύσει ειδικά την περίοδο αυτή πολλές νησιωτικές και γενικότερα τουριστικές περιοχές της χώρας με σκοπό την παράκαμψη των capital controls και τη φοροδιαφυγή.