X

“Ραβασάκια” σε όσους δεν πλήρωσαν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος

Ειδοποιητήρια σε 761.000 φυσικά πρόσωπα στέλνει η εφορία. Η προθεσμία και η... διακριτική υπενθύμιση για τις κατασχέσεις.

Ant1news

«Ραβασάκια» ξεκίνησαν από χθες να αποστέλλονται μαζικά σε 761.000 φυσικά πρόσωπα που δεν πλήρωσαν εγκαίρως την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους 340 εκατ. Ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατάει το «γκάζι» των κατασχέσεων με στόχο να εισπραχθούν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το τέλος του έτους.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο εισπράχθηκαν 2,3 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι φόροι όμως συνεχίζουν να μένουν απλήρωτοι, με τα ληξιπρόθεσμα να αυξάνονται κατά περίπου 700 εκατ. κάθε μήνα. 

Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», το ραβασάκι είναι τυποποιημένο. Αρχικά οι οφειλέτες ενημερώνονται πως διαπιστώθηκε «μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 19 Αυγούστου 2017, ότι εκκρεμούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές». 

Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι καλούνται να μεριμνήσουν για την τακτοποίηση των οφειλών «εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης» και παραπέμπονται στην εφαρμογή του Taxisnet «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» όπου θα αναζητήσουν το ύψος του απλήρωτου χρέους στα «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

Αποστολέας του μηνύματος εμφανίζεται «OFEIL-noreply@taxinet.gr» ενώ υπάρχει και υποσημείωση με την οποία οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για την πιθανότητα να έχουν λάβει πλαστά μηνύματα με κακόβουλο περιεχόμενο. Στα ραβασάκια της ΑΑΔΕ στο πάνω μέρος αποτυπώνονται το όνομα του φορολογουμένου και το όνομα χρήστη (username) στο Τaxisnet και συνοδεύονται από την κλασική επισήμανση σύμφωνα με την οποία «για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής ΔΟΥ δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα».