X

“Επέστρεψε” στην Πύλο ο Κωστής Τσικλητήρας (βίντεο)

Τα οστά του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη σε αγώνες στο εξωτερικό, ενταφιάστηκαν στην πατρίδα του, 105 χρόνια μετά από τον θάνατο του.

Ant1news

Στην γενέτειρα του, την Πύλο, «αναπαύεται» ο Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας.

Σε μια άκρως συγκινητική εκδήλωση με αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η μετακομιδή των οστών του θρύλου του αθλητισμού, Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, στην ιδαίτερη πατρίδα του, από το Α’ Κοιμητήριο Πατρών, όπου είχε ενταφιαστεί πριν από 105 χρόνια.

Τα οστά του συνόδευσαν τοπικοί παράγοντες ως την είσοδο της Πύλου, από όπου εν πομπή και με λαμπαδηδρομία (σημ: με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον αθλητή Γιάννη Δημητρόπουλο), μεταφέρθηκαν στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προκειμένου να τελεσθεί τρισάγιο εις μνήμη του Έλληνα Ολυμπιονίκη.

Στη λιτανεία που πραγματοποιήθηκε από την εκκλησία ως την οικία του Κωστή Τσικλητήρα, μέλη Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και η Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα Πύλου-Νέστορος συνόδεψαν τα οστά του Ολυμπιονίκη, καταλήγοντας στον προαύλιο χώρο της οικίας του, όπου και τοποθετήθηκαν μπροστά από το άγαλμά του με όλες τις τιμές.

 

 

 

 

 

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι εις μνήμην του Ολυμπιονίκη.

 

 

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και η συγγενής του Ολυμπιονίκη Καλλιόπη Τσικλητήρα.

Στη συνέχεια εκφωνήθηκαν ομιλίες και προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του παραγωγού Jens Lind, με συλλεκτικές σκηνές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη και συγκεκριμένα με αποσπάσματα από τη συμμετοχή του Έλληνα Ολυμπιονίκη.

 

«Σήμερα υλοποιείται ένα όνειρό μας, να φέρουμε τα οστά του Τσικλητήρα πίσω στον τόπο που γεννήθηκε. Απόψε κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος, διότι από του χρόνου, εδώ, στο Δημοτικό μας στάδιο θα αναβιώσουμε τους αγώνες, ώστε κάθε χρόνο να γιορτάζουμε στην Πύλο τον Ολυμπιονίκη μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Πυλού-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ενώ η απόγονος του Ολυμπιονίκη, Καλλιόπη Τσικλητήρα ανέφερε ότι «ήταν χρόνια επιθυμία της οικογένειάς μας. Είναι γνωστό ότι το ήθος και οι αγωνιστικές επιδόσεις του Τσικλητήρα φώτισαν την Ελλάδα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή χαρίζοντάς της περηφάνια και κύρος. Αν κάθε ένας από εμάς, στις συνθήκες που ζούμε, δείξει στον τομέα του το ίδιο πείσμα και την ίδια αποτελεσματικότητα θα πάμε καλύτερα».

 

Πλέον ο πρώτος Ολυμπιονίκης της Ελλάδος στο εξωτερικό και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Κωστής Τσικλητήρας θα αναπαύεται στην πατρίδα του, την αγαπημένη Πύλο, όπως σημειώνει στην ανάρτηση του το messinialive.gr