X

Παγκόσμια ανησυχία “γεννά” η Βόρεια Κορέα

"Όλες οι επιλογές στο τραπέζι" η απάντηση Τραμπ. Συγκαλείτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανησυχούν και οι Ρώσοι. Επίδειξη πολεμικής ετοιμότητας από τη Νότια Κορέα.

Ant1news

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τα όσα ακολουθούν τη νέα εκτόξευση πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, με τα «τύμπανα του πολέμου» να ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωση του που δόθηκες στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο υπογράμμισε ότι «ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς».

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».

 

Ανησυχεί και η Ρωσία

Να συμμορφωθεί κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Είμαστε υπέρ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι Βορειοκορεάτες γείτονες μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Λαβρόφ. Και τόνισε πως αυτή τη θέση θα στηρίξει η Μόσχα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Κονσταντίν Κόσατσεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, που διεμήνυσε πως η απειλή της Βόρειας Κορέας να επιτεθεί στο Γουάμ (αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό) δεν είναι παραπλανητική.

«Δυστυχώς η Πιονγκγιάνγκ απέδειξε ότι οι απειλές της εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Γκουάμ δεν είναι παραπλανητικές. Η προκλητική αυτή εκτόξευση επιβεβαιώνει το αδιέξοδο γύρω από το βορειοκορεάτικο πρόβλημα: Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που υιοθετήθηκε στις αρχές του μήνα δεν πέτυχε τον στόχο της, καθώς η κατάσταση έχει μετατραπεί σε μια διμερή αντιπαράθεση μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook.

 

Αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη

Η Ιαπωνία που «είδε» τον πύραυλο που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα να περνάει πάνω από την επικράτεια της, ζήτησε , τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται η πατρίδα του για τη νέα κρίση που δημιουργήθηκε αλλά ο Τραμπ!

Ο Χαν Τάε Σονγκ, χωρίς να αναφερθεί στη νέα βαλλιστική δοκιμή, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενεύη πως κατά τη Βόρεια Κορέα, οι ΗΠΑ οδηγούν την κορεατική χερσόνησο «σε ένα ακραίο επίπεδο έκρηξης». 

Γι’ αυτό και θεωρεί πως η απάντησή της με «σκληρότερα αντίμετρα» είναι δικαιολογημένη. Και όλα αυτά γιατί ΗΠΑ και Νότια Κορέα κάνουν κοινά γυμνάσια.

Επίδειξη πυγμής ακολούθησε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου από τη γειτονική Νότια Κορέα. Τέσσερα μαχητικά F15 έριξαν οκτώ βόμβες πολλαπλών χρήσεων MK84, σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα των δυο κρατών της χερσονήσου.

Στόχος της άσκησης να σταλεί μήνυμα πως η Νότια Κορέα έχει τη στρατιωτική ικανότητα και η βούληση να «τιμωρήσει» τη Βόρεια Κορέα.

Ακολούθησε ανακοίνωση της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με την οποία η Σεούλ είναι απόλυτα έτοιμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από τον Βορρά. «Καταδικάζουμε σθεναρά άλλη μια πρόκληση της Βόρειας Κορέας, παρά το ισχυρό μήνυμα που εστάλη από το ψήφισμα της διεθνούς κοινότητας. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από τη Βόρεια Κορέα και θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τις ζωές των πολιτών μας και την ασφάλεια του Έθνους μας», ανέφερε το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο Yonhap. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καταδίκασε τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να πειθαναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.