X

Τριπλή κόντρα ΝΔ - Κυβέρνησης για την οικονομία

Σύγκρουση για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, την υποδόση των 800 εκ. ευρώ και την εικόνα στην αγορά.

Ant1news

Σφυροκόπημα στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με την έκβαση του EuroWorking Group και τις αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ για την εικόνα στην πραγματική οικονομία και την χρηματοδότηση της αγοράς, αλλά και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

"Πυρά" για υποδόση και διαπραγμάτευση

Σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφορικά με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ αναφέρει "η Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την καθυστέρηση της εκταμίευσης 800.000.000 ευρώ, που είναι διαθέσιμα, ήδη, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Χρήματα που θα αξιοποιούνταν για να εξοφληθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που έχουν “εκτοξευτεί” στα 5,4 δις ευρώ. Την ώρα που οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας δίνουν μάχη επιβίωσης μέρα με τη μέρα, η Κυβέρνηση χάνει ολόκληρους μήνες και στερεί από την αγορά ακόμη και τη στοιχειώδη ρευστότητα". 

Σύγκρουση για την εικόνα στην αγορά

"Επανειλημμένως η Νέα Δημοκρατία  έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το αρνητικό κλίμα στην αγορά, που οδηγεί  χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, κυρίως μικρομεσαίες, και δημιουργεί  νέες στρατιές ανέργων. Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει επισκεπτόμενος μεγάλες επιχειρήσεις και δεν λέει λέξη για τις μικρομεσαίες,  οι οποίες αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς φέρνουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.  Η εικόνα που παρουσιάζεται από την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ οφείλει να προσγειώσει τον κ. Τσίπρα στην πραγματικότητα", δηλώνει η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Απάντηση στην Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται "η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη προσπαθεί για μια ακόμη φορά να κάνει το άσπρο μαύρο. Επικαλούμενη την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ συμπεραίνει ότι στην αγορά εμφανίζεται αρνητικό κλίμα, όμως οι αριθμοί τη διαψεύδουν. Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι υπάρχουν «σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και υπογραμμίζει τη «βελτίωση των οικονομικών δεικτών».

 

Επιπλέον, ο δείκτης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας μειώνεται σημαντικά, ενώ καταγράφεται «για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών, γεγονός που φαίνεται να σηματοδοτεί την έξοδο από τη φάση ύφεσης και την είσοδο σε μια περίοδο κανονικότητας». Σε ότι αφορά στα «λουκέτα» που επικαλείται η κα. Μπακογιάννη, η ίδια έρευνα σημειώνει ότι «αρχίζουν να μειώνονται», προσθέτοντας πως  «από τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προβολές για την πορεία της οικονομίας (εκτίμηση για μεγέθυνση 1,5%-2%), διαφαίνεται πως διανύουμε μια περίοδο στην οποία οι επιχειρήσεις που θα διακόπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είναι λιγότερες από τις νέες επιχειρήσεις». Στην ίδια έρευνα, άλλωστε, χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστική η πρόβλεψη για ποσοστό 2% ως ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2017.

Τέλος, ο δείκτης Οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Economic Sentiment Indicator - ESI) δείχνει ότι τον Αύγουστο του 2017 αυξήθηκε  στις 99,0  μονάδες από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2017 και 91,8 μονάδες το 2016.  Αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι της κυβέρνησης, αλλά των αριθμών της ελληνικής οικονομίας. Και σε αυτή θα πρέπει να προσγειωθούν στη ΝΔ".

"Πόλεμος" για το ΕΣΠΑ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, υπο τον τίτλο "Η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς στο ΕΣΠΑ" αναφέρεται: 

Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Στην υλοποίηση, το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης  - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος - βαίνουν μειούμενοι και το 2017.

Στη διαχείριση, από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5, εκ των οποίων οι 2 είναι στην φάση της αξιολόγησης, ενώ στις 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων. Παράλληλα, στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που προκηρύχθηκαν το 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους.

 

Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχείρησε πλήρη μεταστροφή του στόχου, με αποτέλεσμα από κομβικός μοχλός ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να εξελιχθεί σε δεξαμενή κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του Κράτους, λόγω της άρνησης της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών. 

Συμπέρασμα: με βάση τη χαμηλή, μέχρι σήμερα, ουσιαστική ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ σε επίπεδο εντάξεων και σχεδόν έχοντας ολοκληρώσει το μισό χρονικό διάστημα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020, είναι προφανής ο κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων.

Διαπιστώσεις:

  • Η Κυβέρνηση απέτυχε στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν καθυστερήσεις σε κάθε φάση του.
  • Υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ακόμη και σε δράσεις που προκηρύχθηκαν το  Φεβρουάριο του 2016.
  • Ούτε ένα ευρώ για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.
  • Μόλις 5 δράσεις από τις 24, που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί.
  • Ούτε ένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.
  • Παρέλαβαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο. Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις. Απέτυχαν ακόμα και σε αυτό.
  • «Η υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 οφείλεται στο ΣΥΡΙΖΑ». Ψέμα. Παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015 απορρόφηση 87,97% και μια χαραγμένη πορεία για το μέλλον. Η Ελλάδα ήταν τότε 4η σε απορρόφηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., από 20η που ήταν το 2012.

Πρότασή μας: Έκδοση αποτελεσμάτων σε 4 μήνες. Το 2013 αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν περισσότερες από 23.000 προτάσεις σε 4 μόλις μήνες. Μπορεί να ξανασυμβεί. Από το «σχέδιό» τους απουσιάζει κάθε αναπτυξιακή διάσταση. Χρησιμοποιούν τους πόρους δίχως προσανατολισμό στο αύριο της χώρας.

 

Υπ. Οικονομίας: η Ελλάδα στην κορυφή αξιοποίησης κοινοτικών πόρων

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε μακροσκελή ανακοίνωση του αναφέρει "είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Στην προσπάθειά της να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση καταφεύγει ξανά και ξανά στις ίδιες ανυπόστατες κατηγορίες που έχουν διαψευστεί επανειλημμένα. Πριν μερικές μέρες «ανακάλυψε» καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του «Πακέτου Γιούνκερ» για να αναδιπλωθεί αμέσως μετά όταν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ στην αξιοποίηση των πόρων του «Πακέτου Γιούνκερ», σύμφωνα με τα επίσημα και δημόσια αναρτημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τώρα επανέρχεται για μία ακόμη φορά στις παλιές κατηγορίες για χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Όσο όμως και αν προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα η Ελλάδα βρίσκεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της Ευρώπης στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με βάση ξανά, τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα ήρθε πρώτη σε όλη την Ευρώπη, απορροφώντας πλήρως τους πόρους του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013), ενώ κατέγραψε και νέα πρωτιά στην απορρόφηση (11,4%) των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) για το 2016.  Μάλλον στη ΝΔ θεωρούν υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης το 1,5% που είχαν πιάσει ως κυβέρνηση στο αντίστοιχο σημείο του προηγούμενου ΕΣΠΑ…

Οι επιτυχίες αυτές ήρθαν παρά την τραγική κατάσταση που μας κληροδότησαν στο ΕΣΠΑ, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση στα περισσότερα προγράμματα.  Και παρά τις βαριές διαδικασίες που συνοδεύουν τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Διαδικασίες που για την Ελλάδα έγιναν πολύ πιο βαριές από ότι στις υπόλοιπες χώρες, ακριβώς εξαιτίας των φαινομένων αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης επί των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αν τα στελέχη της ΝΔ δυσκολεύονται να διαβάσουν το επίσημο σάιτ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου είναι καταγεγραμμένα τα παραπάνω στοιχεία, μπορούν να αναζητήσουν τις δημόσιες δηλώσεις της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου κα Κρέτσου, τόσο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στη χώρα μας, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, στις οποίες αποδίδει τα εύσημα στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας για τη δουλειά που έχουμε κάνει στην απορρόφηση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

 

Ισχυρίζεται επίσης η ΝΔ, ότι κανένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Από ότι φαίνεται δεν έχουν πληροφορηθεί ούτε για τη γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας, ούτε για τα μεγάλα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων ύψους 460 εκ. ευρώ, ούτε για τα δεκάδες μικρά και μεσαία έργα που υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και τα οποία έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες. Για να μην αναφερθούμε στους «παγωμένους», εδώ και μία δεκαπενταετία, μεγάλους οδικούς άξονες τους οποίους ολοκληρώσαμε ταχύτατα εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Μάλιστα, σε μία ακόμη επίδειξη αντιπολιτευτικού οίστρου η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και χρησιμοποιεί το ΕΣΠΑ για την κάλυψη πάγιων αναγκών του κράτους. Σε ποιες δαπάνες όμως αναφέρεται; Σε αυτές για την πρόσληψη των απαραίτητων αναπληρωτών καθηγητών ή μήπως σε εκείνες για τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς;

Το ΕΣΠΑ διαθέτει κοινωνικό πυλώνα ακριβώς για την προώθηση τέτοιων παρεμβάσεων, πυλώνα τον οποίο αναβαθμίσαμε κατευθύνοντας τους πόρους στην κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών, με έμφαση στις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Φυσικά δεν περιμέναμε από τη ΝΔ να εκτιμήσει αυτή την προσπάθεια, είναι γνωστή η απέχθεια της για το κοινωνικό κράτος και καταγεγραμμένες ανεξίτηλα στη συνείδηση του κόσμου οι πολιτικές που εφάρμοσε ως κυβέρνηση για την αποδόμησή του, αφήνοντας απροστάτευτους εκατομμύρια συμπολίτες μας.

 

Όπως φαίνεται, τα στελέχη της ΝΔ νοσταλγούν τις μέρες των δικών τους κυβερνήσεων, τότε που τα σχολεία παρέμεναν όλη τη χρονιά χωρίς καθηγητές γιατί δεν είχαν προσλάβει αναπληρωτές και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούσαν να βρουν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά τους. Ας απευθυνθεί σε όλους η ΝΔ, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, και ας τους ενημερώσει ότι οι ανάγκες τους είναι αχρείαστες δαπάνες που πρέπει να περικοπούν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο δεν μειώσαμε τους πόρους του ΕΣΠΑ για την επιχειρηματικότητα, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ,  αλλά αντίθετα, τους αυξήσαμε κατά πολύ, με επιπλέον κεφάλαια από το «Πακέτο Γιούνκερ» και τις απευθείας συμφωνίες για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ξεπερνάνε τα 2 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να μηδενίσει το έργο της Κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, το μόνο που αποδεικνύει είναι την άγνοιά της και τη βαθιά νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή πολιτική της".