X

Ανησυχία για τα “φέσια” στο Δημόσιο: αυξήθηκαν 2 δις σε έναν μήνα

Εκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. "Άγχος" στο οικονομικό επιτελείο για την 29η Σεπτεμβρίου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Εκρηκτική αύξηση κατέγραψαν τον Ιούλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ιδιωτών προς το Δημόσιο, την ώρα που ο εισπρακτικός μηχανισμός συνέχιζε να "πατάει γκάζι" στις κατασχέσεις, αλλά και κλιμάκια ελεγκτών της ΑΑΔΕ ...σάρωναν τις τουριστικές περιοχές για την πάταξη φοροδιαφυγής, "αναγκάζοντας" πολλούς καταστηματάρχες να εκδίδουν περισσότερες αποδείξεις απο ότι συνήθως.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έρχονται να εξηγήσουν σε μεγάλο βαθμό την υστέρηση που καταγράφηκε στα έσοδα του Προϋπολογισμού, με βασικό οδηγό την αποχή τριών στους δέκα φορολογούμενους από την εμπρόθεσμη πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, στο τέλος Ιουλίου.

Αν και δεν απειλούνται- προς το παρόν τουλάχιστον –οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός στο οικονομικό επιτελείο ενόψει της 29ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία στην οποία λήγει η διορία εμπρόθεσμης καταβολής της δεύτερης δόσης του Φόρου Εισοδήματος και της 1ς δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Οι απλήρωτες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ μέσα σε ένα μήνα, με το πλήθος των οφειλετών με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να αυξάνεται κατά 172.704 στο τέλος Ιουλίου, συγκριτικά με εκείνο στο τέλος Ιουνίου.

Τα "φρέσκα" ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Ιουλίου εκτινάχθηκαν στα 7,483 δις ευρώ έναντι 5,475 δις ευρώ, ενώ αν εξαιρεθούν τα μη φορολογικά έσοδα, η αύξηση περιορίζεται κατά τι, αλλά παραμένει ....εφιαλτική.

Απλήρωτοι έχουν μείνει από την αρχή της χρονιάς φόροι ύψους 5,723 δις ευρώ, ενώ μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου το άλμα υπερβαίνει το 1,5 δις ευρώ ( από 4,282 δις ευρώ σε 5,723 δις ευρώ).