X

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Τα μέτρα που λήφθηκαν σε βάρος της Πιονγιάνγκ θα την φέρουν σε «δύσκολη θέση».

Ant1news

Ομόφωνα υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η απόφαση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Κυριότεροι περιορισμοί είναι ο εφοδιασμός της σε πετρέλαιο και αέριο, με την Κίνα να είναι ο κύριος προμηθευτής της χώρας σε αργό.

Πρόκειται για την επιβολή του 8ου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκιάνγκ, λόγω της νέα δοκιμής πυρηνικού πυραύλου, την οποία πραγματοποίησε στις 3 Σεπτεμβρίου. Το κείμενο που υιοθετήθηκε καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ.

Εκτός των προαναφερθέντων περιορισμών, απαγορεύτηκαν και οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας, προϊόντα τα οποία αποτελούσαν τη δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος, μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά για τη Βόρεια Κορέα το 2016.

Κατά τη διάρκεια της εντατικής διαπραγμάτευσης πριν από την ψηφοφορία, αφαιρέθηκε από το σχέδιο απόφασης μια παράγραφος που προέβλεπε το πάγωμα τυχόν πόρων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε η Μόσχα.

Τα μέτρα για τους Βορειοκορεάτες εργαζόμενους και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεάτικων πλοίων στη θάλασσα είναι επίσης λιγότερο σκληρά από ό,τι προέβλεπε η αρχική εκδοχή του σχεδίου απόφασης, κατόπιν πιέσεων της Μόσχας. Στη Ρωσία εργάζονται περίπου 35.000 βορειοκορεάτες μετανάστες.