X

Απίστευτο: αντέγραψαν και παρέδωσαν την ίδια εργασία 106 φοιτητές!

Ανάστατη είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα στην Πάτρα. Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της ΓΣ να τους αποκλείσει από την εξεταστική.

Ant1news

Ανάστατη είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα στην Πάτρα από την αποκάλυψη ότι 106 φοιτητές αντέγραψαν και παρέδωσαν την ίδια εργασία. Το περιστατικό σημειώθηκε στο μάθημα «Δυναμικά μαθηματικά Υποδείγματα» στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.  

Η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τους τιμωρήσει αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. 

Ωστόσο, στη συνέλευση, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τάχθηκε κατά της απόφασης, όπως το ίδιο έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, με την ΠΑΣΠ. Ωστόσο, η ΔΑΠ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Ζήτησε με ανακοίνωση την άρση της ποινής, διότι, όπως έγραψε στην ανακοίνωσή της, «σε περίοδο βαθιάς κρίσης, η απαγόρευση συμμετοχής φοιτητών στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου αποτελεί ακραία κίνηση, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για την ομαλή συνέχεια των σπουδών των παραπάνω φοιτητών». Η ΔΑΠ ζήτησε οι 106 να αποκλειστούν μόνο από το συγκεκριμένο μάθημα κι όχι από όλα.

Υψηλά κλιμάκια στην ΟΝΝΕΔ πάντως φαίνεται να έχουν εξοργιστεί. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Δέρβος είπε ότι «είναι αυτονόητο, προφανές και δεδομένη θέση μας πως οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται από όλους και, σε αντίθετη περίπτωση η επιβολή κυρώσεων είναι επιβεβλημένη. Οι εκάστοτε κυρώσεις, όμως, πρέπει να είναι αναλογικές του κάθε παραπτώματος και όχι εξοντωτικές. Απόψεις περί ατιμωρησίας ή «άφεσης αμαρτιών» σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τη νεολαία μας».

 

Γαβρόγλου: σοβαρότατο θέμα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξεως

Με αφορμή το περιστατικό των 106 φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών που παρέδωσαν την ίδια εργασία σε εξεταζόμενο μάθημα, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε.

«Το περιστατικό εγείρει ένα σοβαρότατο θέμα ηθικής και ακαδημαϊκής τάξεως, αντίθετο με  το πνεύμα της ακαδημαϊκότητας και της άμιλλας μεταξύ των φοιτητών. Η απόφαση των ακαδημαϊκών οργάνων του Πανεπιστημίου Πατρών σηματοδοτεί ότι οι κανόνες υπάρχουν για να εφαρμόζονται και όχι για να παραμένουν γράμμα κενό. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις συγκεκριμένες  φοιτητικές παρατάξεις  που έσπευσαν να προστατεύσουν τους «άριστους» αντιγραφείς.

Η καθιέρωση των εργασιών αντί των αυστηρά επιτηρούμενων εξετάσεων, κατακτήθηκε ως ένα βήμα τεράστιας αναβάθμισης των εκπαιδευτικών διεργασιών στα ΑΕΙ. Δεν πρέπει παθογενείς καταστάσεις να υπονομεύσουν την πρακτική των εργασιών. Εδώ και δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν και άφηναν να οργανωθεί ένα σύστημα παραπαιδείας πέριξ των Πανεπιστημίων. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές και με τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων, αυτή η παθογένεια να τερματιστεί και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της μαθησιακής και εξεταστικής διαδικασίας.

Θα ληφθούν από κοινού όλα τα μέτρα ώστε να προστατευθεί η δυνατότητα των φοιτητών να εκπονούν και να συγγράφουν τις εργασίες τους εκτός των πανεπιστημιακών αιθουσών, γεγονός που αποτελεί πρόοδο και κατάκτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας».

ΝΔ: απαιτούμε το σεβασμό των κανονισμών από όλους 

«Από την πρώτη στιγμή τόσο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κώστας Δέρβος όσο και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων καταδίκασαν το περιστατικό που συνέβη στην Πάτρα. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ της συγκεκριμένης Σχολής. Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία απαιτεί το σεβασμό των κανονισμών από όλους χωρίς εκπτώσεις και χωρίς υπερβολές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για το περιστατικό.  

Θεοδωράκης: Έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια

«Καλά μην ξαφνιαζόμαστε. Οι κομματάρχες διδάσκουν στα παιδιά αυτά που έγιναν στην Πάτρα. Η λύση είναι μία: έξω τα κόμματα από τα πανεπιστήμια», ήταν το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη στο Twitter για το περιστατικό.