X

Η Τουρκία αγοράζει S-400 από τη Ρωσία

Στο Καζακστάν ο Ταγίπ Ερντογάν. Τι δήλωσε για τους ρωσικούς πυραύλους και γιατί η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση.

Ant1news

Η Τουρκία έχει ήδη δώσει την πρώτη προκαταβολή για την αγορά των S-400 και η διαδικασία θα συνεχιστεί με την Άγκυρα να αναμένει το δάνειο από τη Ρωσία, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την άφιξή του στο Καζακτάν, σύμφψνα με την εφημερίδα Χουριέτ..

«Με τους φίλους μας έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία για αυτό το θέμα, τόσο ο Πούτιν, όσο και εγώ έχουμε δεσμευτεί για αυτό το ζήτημα».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε συμφωνία για αυτό το θέμα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι υπογραφές έχουν πέσει και από τις δύο πλευρές και αυτό που απομένει τώρα είναι η Ρωσία να ανοίξει την πίστωση που απαιτείται για την πληρωμή των πυραύλων εκ μέρους της Τουρκίας. Στη συνέχεια τόνισε εμφαντικά ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να συζητά για τις ανεξάρτητες αποφάσεις της Τουρκίας σχετικά με την αμυντική της βιομηχανία ή την άμυνά της».

Όπως είπε, στο παρελθόν η Τουρκία δεν μπορούσε να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ από την άλλη πλευρά δίνουν τανκς, βόμβες και τεθωρακισμένα οχήματα στους τρομοκράτες. Ωστόσο, τελικά η ίδια η Τουρκία άρχισε να παράγει τα δικά της μόνη της. 

Μόσχα: θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία 

Παράλληλα με τις δηλώσεις Ερντογάν ήρθε και η επιβεβαίωση από τη Μόσχα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Ρωσία, Αχιλλέας Πατσούκας.

Ο προεδρικός βοηθός για την στρατιωτεχνική συνεργασία Βλαντίμιρ Κόζχιν σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ δήλωσε πως η συμφωνία για την πώληση S-400 προς την Τουρκία έχει υπογραφεί και πως θα εκτελεστεί κανονικά, ενώ αποκάλυψε πως η Άγκυρα δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από τη Δύση για να μην υπογράψει τη συμφωνία.

H Σύμβαση για την προμήθεια των τουρκικών συστημάτων αεράμυνας S-400 υπεγράφη. Η  Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εφαρμογή της, ανέφερε, η υπηρεσία Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) της Ρωσία.

«Θα πρέπει να τονιστεί ότι η παράδοση του συστήματος στην Τουρκία πληροί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας. Λόγω της λεπτότητας του θέματος, σε αυτό το στάδιο, είναι λάθος να αποκαλυφθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Η προτεραιότητα αυτή, ανήκει στον ξένο μας πελάτη(Τουρκία)"

«Τα μέρη έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την προμήθεια των S-400 και υπέγραψε η Ρωσία είναι έτοιμη να την εφαρμόσει» κατέληξε η FSMTC.

«Πρέπει να τερματιστεί η λάθος στάση της Γερμανίας»

Επιπλέον, αναφερόμενος στη Γερμανία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τρία εκατομμύρια ομοεθνείς του ζουν εκεί και το πρόβλημα πηγάζει από τη Γερμανία και τους αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης που τηρούν λανθασμένη στάση τους.

«Πρέπει να τερματιστεί η λάθος στάση. Είδαμε τί έκαναν την περίοδο του δημοψηφίσματος. Αν συνεχίσουν τις επιθέσεις, ασφαλώς ως Τουρκική Δημοκρατία δεν μπορούμε να κάνουμε πέρα την αξιοπρέπειά μας. Δεν μπορούμε να αντικρίζουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα το γεγονός ότι η Γερμανία έχει μετατραπεί σε μια χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το γερμανικό λαό. Είμαστε μόνο ενοχλημένοι από τη λάθος συμπεριφορά των αξιωματούχων της Γερμανίας. Ναι, είναι σε προεκλογική περίοδο, αλλά εμάς δεν μας ενδιαφέρει και πολύ ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Αυτό είναι θέμα της Γερμανίας», ανέφερε.