X

Πολιτική θύελλα για την “παραίτηση Κουρουμπλή”

Σάλο προκάλεσε πρωινή δήλωση του Υπ. Ναυτιλίας, την οποία έσπευσε να «ανασκευάσει». Πλήρης κάλυψη του από το Μαξίμου. Να παραιτηθεί ο Υπ. Ναυτιλίας ζητά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ant1news

Η ρύπανση των ακτών της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα που προέκυψε από την βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», προκαλεί πολιτική θύελλα καθώς αρκετά 24ώρα μετά το συμβάν, η εικόνα στις ακτές της Αττικής γίνεται ολοένα και πιο γκρίζα, με τη ρύπανση να φτάνει πλέον ως και την Βούλα και να επεκτείνεται συνεχώς.

Πολιτικό θέμα προέκυψε με την πρόθεση παραίτησης του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τον ίδιο να σπεύδει λίγο αργότερα να την αποδώσει σε λογοπαίγνιο.

Ο κ. Κουρουμπλής σε διαδοχικές του δηλώσεις τόνισε πως έχει ενημερώσει λεπτομερώς από την πρώτη στιγμή τον Πρωθυπουργό και τόνισε πως από την πρώτη στιγμή της συμμετοχής του στην Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως η παραίτησή του είναι στη διακριτική ευχέρεια του κ. Τσίπρα.

Ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε, «η παραίτησή μου πάντοτε είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Έχουμε μιλήσει με τον Πρωθυπουργό για τα τεχνικά ζητήματα των προσπαθειών που γίνονται για τον καθαρισμό του Σαρωνικού. Από την 1η στιγμή της συμμετοχής μου στην Κυβέρνηση έχω καταστήσει σαφές πως η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή του».

 

Αργότερα όμως, σε διευκρινιστική δήλωση σημείωσε, μέσω ΑΠΕ, πως «ήταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι’ αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από το πρωί περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να κάνει αποδεκτή την παραίτηση Κουρουμπλή.

«Υπάρχουν βαριές ευθύνες και αμείλικτα ερωτήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και διερωτήθηκε, «ποιος έκρινε ότι το καράβι ήταν αξιόπλοο; Γιατί άργησε αντιδράσει τόσο πολύ ο μηχανισμός; Πως γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι σε συνθήκες νηνεμίας;»  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή, δήλωσε ότι ο Υπουργός είπε το αυτονόητο, ενώ στη συνέχεια του πρόσφερε πλήρη κάλυψη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτήρισε την όλη κατάσταση τσίρκο.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σε tweet ανέφερε ότι «η παραίτηση Κουρουμπλή δεν ήταν λογοπαίγνιο. Ήταν ψευδαίσθηση».

Σε συνέντευξη του δε στο Πρώτο Πρόγραμμα, διερωτήθηκε «για ποιο λόγο ο κ Κουρουμπλής δεν διέκοψε το ταξίδι του στο εξωτερικό, για να έρθει και να αντιμετωπίσει ο ίδιος κατευθείαν αυτή την κατάσταση;» και αν «ενημέρωσε την κ. Γεννηματά και ο κ Μώραλης ο οποίος ήταν Παρών, ότι υπήρξε μια τεράστια καθυστέρηση και όσον αφορά την αντίδραση της πολιτείας, αλλά και όσον αφορά την ενημέρωση προς τους δήμους. Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια αυτή την στιγμή από την τοπική αυτοδιοίκηση. Εκεί που πήγαμε υπήρξε μια προσπάθεια από εργαζομένους του δήμου να βοηθήσουν, αλλά όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση έχει ξεφύγει».

 

Κουρουμπλής: βελτιώνεται η εικόνα στον Σαρωνικό

«'Έχουμε μία εικόνα βελτίωσης σημαντική. Η επιχείρηση απορρύπανσης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα», τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφερόμενος στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό.

Ο κ.Κουρουμπλής μαζί με τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύση Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιο Ράπτη και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά Κωνσταντίνο Λεοντάρα, επισκέφθηκαν με σκάφος του λιμενικού σώματος παράκτιες περιοχές του Πειραιά, από την Πειραϊκή έως το Φλοίσβο, στην παραλία Μπάτη, όπου συνεχίζει να παρατηρείται, σε ορισμένα σημεία, διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή εκείνο που έχει πετύχει είναι η στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και εκτίμησε ότι εντός της ημέρας θα αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου.

«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί ελέγχεις την πηγή της ρύπανσης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτής της ρύπανσης.

 

Τζανακόπουλος: Άμεση η κινητοποίηση Λιμενικού και Υπουργείου Ναυτιλίας

«Ήταν άμεση η κινητοποίηση του Λιμενικού και του υπουργείου Ναυτιλίας, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπήκε σε εφαρμογή 16 λεπτά μετά το συμβάν και κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης στο Σαρωνικό, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».

«Η προσπάθεια γίνεται από την πρώτη στιγμή, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, έγινε άμεσα αίτημα και στη διεθνή οργάνωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μόλις έγινε αυτό εφικτό ενεργεί και ένα σκάφος το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποιείται στις ελληνικές θάλασσες για την αντιμετώπιση τέτοιων ατυχημάτων και η στεγανοποίηση του πλοίου έγινε σχεδόν αμέσως», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε ότι είναι ένα μεγάλο ατύχημα που είναι αρκετά δύσκολο στη διαχείρισή του.

 

Σε ερώτηση για τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι η παραίτησή του είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι ο υπουργός «είπε το αυτονόητο». Τόνισε επίσης πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη στο θέμα αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες δημάρχων επισήμανε ότι «εν μέσω μιας μεγάλης επιχειρησιακής προσπάθειας δεν προσφέρεται να αποδίδουμε ευθύνες στον έναν ή στον άλλον».

 

Γεννηματά: τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για την καταστροφή στον Σαρωνικό

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερεις μέρες μετά, το ναυάγιο το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και την Γλυφάδα πλησιάζει, την Βούλα, την Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη. Διαβεβαίωναν οι συναρμόδιοι υπουργοί από την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, έχει ελεγχθεί. Τόσες μέρες μετά προσπαθούν σήμερα να συντονιστούν», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

 

Κουτσούμπας: το έγκλημα στον Σαρωνικό δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο

«Το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, με την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στο περιβάλλον και το λαό της Αττικής, είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξης τους», αναφέρει σε δήλωση του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως προσθέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, «απ’ τη μια διαχρονικές κυβερνητικές κορώνες για τον Πειραιά, ως “πύλη εισόδου” και “παγκόσμιο κόμβο” και απ’ την άλλη υπέργηρα πλοία, επιπλέοντα φέρετρα για τους εργαζόμενους, κατεστραμμένοι επαγγελματίες και ανυπαρξία στοιχειωδών κρατικών υποδομών για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος».

 

Φάμελλος: το πολύ σε έναν μήνα θα έχει γίνει η απορρύπανση των ακτών

«Για τον Σαρωνικό το βασικό αντικείμενο της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Εμάς μας αφορά το θέμα της περιβαλλοντικής ευθύνης για την παράκτια ρύπανση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στον realfm 97,8.

Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε, «΄πεχουμε ήδη επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην παράκτια ζώνη της Σαλαμίνας και έχουμε ήδη ζητήσει την κάλυψη της περιβαλλοντικής ζημίας. Ουσιαστικά χρεώσαμε τα πρόστιμα. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι στη διάρκεια της σφράγισης του πλοίου και θα είναι και σήμερα».

 

Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ: Το μηχανοστάσιο του δεξαμενόπλοιου είχε ρήγματα, πρόχειρα μπαλωμένα

«Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουμε εμείς, στο μηχανοστάσιο υπήρξαν ρήγματα, τα οποία μάλιστα ήταν πρόχειρα μπαλωμένα για να καλυφθούν οι τρύπες», είπε στον realfm 97,8, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος.

«Την ώρα που υπήρξε η εισδοχή των υδάτων στο μηχανοστάσιο, το πλήρωμα ήταν μόνο δύο από τα έντεκα άτομα, οι εννέα δεν ήταν στο πλοίο, το επισημαίνουμε και αυτό» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος ώστε να διευκρινιστούν οι αιτίες βύθισης του πλοίου».