X

Θλίψη και σάλος για τον “μαύρο Σαρωνικό”

«Πνίγεται» το παραλιακό μέτωπο από την πετρελαιοκηλίδα. Θα χρειαστούν έως 10 χρόνια για να καθαρίσει ο Σαρωνικός. «Μάχη» για την απορρύπανση εν μέσω πολιτικής κόντρας.

Ant1news

Αποκαρδιωτική παραμένει για πέμπτη ημέρα η εικόνα που παρουσιάζουν οι ακτές από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Βουλιαγμενη.

Σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο «πνίγεται» από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν μέχρι και 10 χρόνια για να επανέλθει η ισορροπία.

Τεράστια είναι η επιχείρηση που έχεις στηθεί για να καθαρίσουν οι ακτές όμως η κατάσταση δεν φαίνεται να παρουσιάζει βελτίωση.

«Μάχη» για την απορρύπανση του παραλιακού μετώπου από την Σαλαμίνα μέχρι και τις νότιες ακτές της παραλιακής δίνουν με όλα τους τα μέσα οι Δήμοι, προσπαθώντας συνάμα να μην επεκταθεί η πετρελαιοκηλίδα. Παράλληλα, Δήμοι, καταστηματάρχες καθώς επίσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις ετοιμάζουν μηνύσεις για την οικολογική «βόμβα» που έχει δημιουργηθεί.  

Μέτρα για την αποτροπή της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της περιοχής ευθύνης του, λαμβάνει ο δήμος Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή προχώρησε στην προμήθεια αντιρρυπαντικού ρολού θαλάσσης μήκους 1 χλμ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εφόσον απαιτηθεί για να αποτραπεί ενδεχόμενη μετακίνηση της πετρελαιοκηλίδας στις παραλίες του δήμου.

Ο ιδιοκτήτης του πλοίου που “μαύρισε” τον Σαρωνικό μίλησε στον ΑΝΤ1 για την βύθιση, τα αίτια της τραγωδίας, τις καταγγελίες για την κατάσταση του πλοίου και το “λειψό πλήρωμα”. Μάλιστα έκανε λόγο για προβοκάτσια.

Αρκετά καθυστερημένα φαίνεται ότι ζήτησε η Ελλάδα τη συνδρομή του αρμόδιου Κοινοτικού Οργανισμού.  

Την ίδια στιγμή, η καταστροφή στο παραλιακό μέτωπο και η καθυστέρηση που υπήρξε για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει πυροδοτήσει νέα πολιτική κόντρα, ενώ σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού, δήλωση την οποία έσπευσε να «ανασκευάσει».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης, περιοχές της Αττικής που έχουν πληγεί από την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η ρύπανση στον Σαρωνικό ζήτησε να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες καθώς επίσης και να γίνει αποδεκτή από την Πρωθυπουργό η παραίτηση του Π. Κουρουμπλή.

Τον έντονο προβληματισμό του και την μεγάλη ανησυχία του για τις συνέπειες της ρύπανσης στις ακτές της Αττικής, εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.


Η καταστροφή του παραλιακού μετώπου κάνει απαγορευτική την πρόσβαση σε αυτό, οι παραλίες είναι ακατάλληλες και τις επόμενες ώρες περιμένουμε, νέο καύσωνα που σίγουρα θα επιβαρύνει την κατάσταση. Ωστόσο, ο καιρός αναμένεται να βοηθήσει στην "συγκράτηση" της πετρελαιοκηλίδας.

Παράλληλα, οι εικόνες, που προκαλούν θλίψη, από την οικολογική τραγωδία στον Σαρωνικό και το μαζούτ στο παραλιακό μέτωπο των νοτίων προαστίων, κάνουν το γύρο του κόσμου και συγκλονίζουν.

Βαθιά πληγή και στην φύση από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Ακατάλληλα είναι για τον άνθρωπο παράλια και θάλασσα στα νότια της Αττικής. Ασφυκτικός θάνατος για ψάρια και χελώνες, «βασανιστήριο» για πουλιά που βουτάνε στο μαζούτ.