X

SOS για το βαρύ πλήγμα σε ζώα και περιβάλλον από την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό (βίντεο)

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου απο το WWF. Οδηγίες για το πως μπορείτε να βοηθήσετε ανυπεράσπιστα πλάσματα.

Ant1news

Θαλασσοπούλια-ψάρια-οστρακοειδή και οργανισμοί ώρα με την ώρα «καίγονται» και πεθαίνουν από την ασφυξία που προκαλεί το μαζούτ, ενώ η χημική σύσταση των νερών από την πετρελαιοκηλίδα καθιστά απαγορευτική τη θάλασσα για τον άνθρωπο. Από 5 μέχρι και 10 χρόνια θα χρειαστούν για να αποκατασταθεί το οικοσύστημα και να εξαφανιστούν οι «μαύρες» εικόνες που καταγράφονται στη Σαλαμίνα και κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Για ολιγωρία κάνουν λόγο οι ειδικοί, που τονίζουν ότι θα μπορούσε από την Κυριακή που βυθίστηκε το πλοίο να έχει αποφευχθεί η έκταση της οικολογικής καταστροφής.

Δεν είναι μόνο η βαριά ρύπανση των ακτών με τις συνέπειες στη χλωρίδα και την πανίδα, οι επιπτώσεις επεκτείνονται και στον άνθρωπο, αφού τοξικές ουσίες μέσω της βιοσυσσώρευσης πετρελαίου περνάνε μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο.

Καταστράφηκαν οι ψαράδες, είδαν το μεροκάματο τους να χάνεται μέσα σε 1 μέρα, αφού δεν θα μπορούν πλέον να ζήσουν από τα δίχτυα τους.

 

 

SOS για ζώα και πουλιά

Η αλκυόνη που βρέθηκε βουτηγμένη στην πίσσα και μεταφέρθηκε στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ δυστυχώς κατέληξε. Η υπεύθυνη του οργανισμού, που μίλησε στον Αντέννα, εκτιμά πως μέσα στον επόμενο μήνα θα βρεθούν πολλά πουλιά πνιγμένα από το πετρέλαιο, ενώ δίνει οδηγίες για τους εθελοντές και το κοινό που θα εντοπίσουν τα άτυχα ζώα.

Η ΑΝΙΜΑ ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός ζητά τη στήριξη όλων, προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες. Για πληροφορίες το κοινό μπορεί να καλεί στο 2109510075.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση - WWF, όπως ανακοίνωσε, υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση στον Σαρωνικό. «Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" και η μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει παραλίες της Σαλαμίνας και του Σαρωνικού Κόλπου κάνει δυστυχώς πραγματικότητα τον εφιάλτη του πετρελαίου για την υγεία των ακτών και της θάλασσας».

«Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο και ότι μέσα από την εξονυχιστική ανάλυση των αιτίων θα βγούμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να προλάβουμε ή να ελέγξουμε αντίστοιχα ατυχήματα στο μέλλον» δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.