X

Οργή και αναπάντητα ερωτήματα για τον “μαύρο” Σαρωνικό

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή. Πίσσα και μαζούτ μαύρισαν τις ακτές. Ντοκουμέντο για το μοιραίο πλοίο: είχε προσωρινό πιστοποιητικό αξιοπλοΐας.

Ant1news

Οργή, αγανάκτηση, αναπάντητα ερωτήματα και φαρμακερά σχόλια προκάλεσε η εφιαλτική μόλυνση σε όλο το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Πίσσα και μαζούτ δημιούργησαν ένα αδιαπέραστο μαύρο στρώμα σε θάλασσα, άμμο και πέτρες, που δημιουργήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν μέχρι και 10 χρόνια για να επανέλθει η ισορροπία.

Την άγρια εικόνα συνοδεύει η συζήτηση για το αν υπήρξε άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού μετά τη βύθιση του πλοίου ή υποτιμήθηκε η κατάσταση.

Έγγραφο - ντοκουμέντο:  Το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» κυκλοφορούσε με παρατάσεις 

Εν τω μεταξύ, έγγραφο του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας, που αποκαλύπτει το «902.gr», αποδεικνύει ότι το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» κυκλοφορούσε με παρατάσεις . Σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του πλοίου είχε λήξει στις 27 Ιουλίου και είχε λάβει παράταση για δύο μήνες. 

 

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου δόθηκε παράταση μέχρι τις 6 Αυγούστου. Στη συνέχεια, ακολούθησε και άλλη παράταση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Η παράταση δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί και το πλοίο ναυάγησε στις 10 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την τεράστια ζημιά στο Σαρωνικό. 

Ωστόσο, εντολή να ληφθούν δείγματα από τα καύσιμα του πλοίου «Αγία Ζώνη», αλλά και του πλοίου Blue Star Patmos που έφθασε τις ίδιες μέρες στην περιοχή του Περάματος, έδωσε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να διακριβωθεί, ποιο πλοίο ευθύνεται για την ρύπανση του Σαρωνικού.

Τεράστια επιχείρηση για να καθαριστούν οι ακτές

Πλέον, η επιχείρηση που έχει στηθεί  για να καθαρίσουν οι ακτές είναι τεράστια. «Μάχη» για την απορρύπανση του παραλιακού μετώπου από την Σαλαμίνα μέχρι και τις νότιες ακτές της παραλιακής δίνουν με όλα τους τα μέσα και οι Δήμοι, προσπαθώντας συνάμα να μην επεκταθεί η πετρελαιοκηλίδα. Παράλληλα, Δήμοι, καταστηματάρχες καθώς επίσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις ετοιμάζουν μηνύσεις για την οικολογική «βόμβα» που έχει δημιουργηθεί.  

 

Μέτρα για την αποτροπή της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της περιοχής ευθύνης του, λαμβάνει ο δήμος Σαρωνικού. Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή προχώρησε στην προμήθεια αντιρρυπαντικού ρολού θαλάσσης μήκους 1 χλμ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εφόσον απαιτηθεί για να αποτραπεί ενδεχόμενη μετακίνηση της πετρελαιοκηλίδας στις παραλίες του δήμου. 

Ωστόσο, η καταστροφή του παραλιακού μετώπου κάνει απαγορευτική την πρόσβαση σε αυτό, οι παραλίες είναι ακατάλληλες και τις επόμενες ώρες περιμένουμε, νέο καύσωνα που σίγουρα θα επιβαρύνει την κατάσταση. Ωστόσο, ο καιρός αναμένεται να βοηθήσει στην "συγκράτηση" της πετρελαιοκηλίδας.

 

Τι υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης του πλοίου

Ο ιδιοκτήτης του πλοίου που “μαύρισε” τον Σαρωνικό μίλησε στον ΑΝΤ1 για την βύθιση, τα αίτια της τραγωδίας, τις καταγγελίες για την κατάσταση του πλοίου και το “λειψό πλήρωμα”. Μάλιστα έκανε λόγο για προβοκάτσια.

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού θα κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία που εδρεύει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ στο Πέραμα.

Πολιτική κόντρα 

Την ίδια στιγμή, η καταστροφή στο παραλιακό μέτωπο και η καθυστέρηση που υπήρξε για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει πυροδοτήσει νέα πολιτική κόντρα, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού, δήλωση την οποία έσπευσε να «ανασκευάσει».

 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης, περιοχές της Αττικής που έχουν πληγεί από την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η ρύπανση στον Σαρωνικό ζήτησε να αποδοθούν υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες καθώς επίσης και να γίνει αποδεκτή από την Πρωθυπουργό η παραίτηση του Π. Κουρουμπλή.

Τον έντονο προβληματισμό του και την μεγάλη ανησυχία του για τις συνέπειες της ρύπανσης στις ακτές της Αττικής, εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.