X

Eurogroup: το “τροχάδην” και τα “βαρίδια”

Η νομοθέτηση 95 προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του 2017 στην κορυφή της ατζέντας που θέτουν οι εταίροι μας.

Ant1news

Το σημερινό Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας, θα είναι άτυπο κι όπως αναμένεται σύντομο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι εύκολο για την ελληνική πλευρά.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει να αντιμετωπίσει 2 θέματα στα οποία σίγουρα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Το ένα είναι το θέμα των επενδύσεων με την περίπτωση της Eldorado Gold να δίνει το στίγμα και το άλλο το θέμα του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» όμως της ελληνικής πλευράς είναι η υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και η ανησυχία ότι το ΔΝΤ μπορεί να εγείρει αξιώσεις για νέα μέτρα το 2018.

Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρώσει τη νομοθέτηση 95 προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος του έτους, συνθήκη αναγκαία για να ελπίζουμε στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Ένας άλλος κρίσιμος τομέας είναι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου. Αν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν έχουμε ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί η δόση των 800 εκ. ευρώ – που απομένει από τη δόση του Ιουνίου – και τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στο «καλάθι» του προγράμματος.