X

Reuters: παράταση του QE αλλά με λιγότερα κονδύλια

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί και το 2018, αλλά πιθανότατα δεν θα πιάσει τον στόχο για τον πληθωρισμό.

Ant1news

Σε δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11-14 Σεπτεμβρίου, οι ερωτηθέντες προέβλεψαν ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα διατηρηθεί και το επόμενο έτος. Αλλά ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να αγγίξει τον στόχο της ΕΚΤ για κοντά αλλά κάτω από το 2%.

Η αυξημένη αισιοδοξία για την οικονομία στην ευρωζώνη έχει οδηγήσει σε άνοδο του ευρώ έναντι βασικών νομισμάτων, δημιουργώντας έτσι δίλημμα στην ΕΚΤ που φροντίζει να αναχαιτίζει τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει τον τρόπο που θα μειώσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγορά ομολόγων ύψους 60 δις ευρώ και ότι θα ήταν έτοιμο το πλάνο της μέχρι τον Οκτώβριο.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters στις αρχές του μήνα είχαν προβλέψει ότι η πιο πιθανή ημερομηνία είναι ο Οκτώβριος, τώρα όμως το υποστηρίζουν αυτό ομόφωνα. Μόνο δύο από τους 52 θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν είναι προγραμματισμένο να λήξει το τρέχον πρόγραμμα.

H ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει εξάμηνη παράταση του QE μέχρι τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με 39 οικονομολόγους που απάντησαν στην ερώτηση αυτή.