X

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση επενδύσεων

Το οικονομικό του σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ant1news

Στο οικονομικό σκέλος των παρεμβάσεων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ουσιαστική στήριξη των επενδύσεων με σειρά παρεμβάσεων στην φορολόγηση και την αδειοδότηση επιχειρήσεων.

 Επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση του φόρου επιχειρήσεων και κατά 30% του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα πείσει τους δανειστές να μειωθεί σημαντικά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να ανακουφιστούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Ανακούφιση των πιό "πιεσμένων Ελλήνων"

«Η ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, μέσω της μείωσης του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος βρίσκεται στην αιχμή της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας», όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σίγουρος ότι θα πείσει τους δανειστές, με αντάλλαγμα την προώθηση δραστικών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, να μειωθεί από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα κι έτσι να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και να πέσει από το 22% στο 9% ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής, συνοδευόμενος από αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

 

«Όποιον δημοσιονομικό χώρο έχουμε δεν θα τον χρησιμοποιήσουμε για να βολέψουμε γνωστούς και φίλους, αλλά για να μειώσουμε φόρους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε 2 χρόνια, μείωση στο 1/3 του φόρου μερισμάτων (5% απο 15% σήμερα) και αύξηση από 10.000 σε 25.000 ευρώ του ορίου υπαγωγής επιχειρήσεων σε καθεστώς ΦΠΑ. «Εγώ δεν είπα ποτέ για σκίσιμο μνημονίων ή για "περήφανη διαπραγμάτευση" που μας κόστισε τόσα πολλά στο α΄ εξάμηνο του 2015. Είναι πλήρως κοστολογημένα: η μείωση του φόρου επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ και εξισορροπούνται από μειώσεις δαπανών», εξήγησε.  

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάγκη να γίνει φιλικότερο το επιχειρηματικό περιβάλλον, εξαγγέλοντας:

  • σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τουλάχιστον 5 έτη
  • επιτάχυνση κι απλοποίηση αδειοδοτήσεων
  • επίσπευση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων
  • απλοποίηση του χωροταξικού-πολεοδομικού πλαισίου
  • αποκατάσταση των ροών χρηματοδότησης.

«Τονίζω την σημασία της απλοποίησης του αδειοδοτικού περιβάλλοντος. Η πρόταση για τις αυστηρές προθεσμίες στις υπηρεσίες και για την ευχέρεια, αν μια υπηρεσία δεν εκδίσει εντός ορισμένου χρόνου την άδεια, να μπορεί ένας υφυπουργός ή μια άλλη Αρχή να την εκδώσει, ουσιαστικά παρακάμπτοντας αυτήν την υηπρεσία, είναι βασική και σημαντική για να ξέρει ο επενδυτής ότι μπορεί βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του να κάνει την επένδυση του και να αναλάβει το ρίσκο της επένδυσης. Εμείς αυτά τα καταλαβαίνουμε καλά, διότι ο κόσμος της ιδιωτικής οικονομίας δεν μας είναι ξένος, είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός για να παράξουμε ισχυρή ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΝΔ.  

 

Για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγγειλε: καλύτερη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, ταχεία εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, αμεση διευθέτηση «κόκκινων δανείων», «Λευκό μητρώο επιχειρήσεων» (με μειωμένες εισφορές για τις ασφαλιστικά συνεπείς) κι επιπλέον μείωση της φορολογίας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

«Ζητώ από τους επενδυτές να έρθουν στην χώρα. Δεν τους λέω αν έρθετε θα σας πετάξω έξω την άλλη μέρα. Έχουμε ψηφίσει στην Βουλή μεταρρυθμίσεις που είναι σωστές», είπε χαρακτηριστικά.  

Στο καυτό μέτωπο των εργασιακών, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε για: υπερίσχυση των επιχειρησιακών επί των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και για προϋπόθεση για την προκήρυξη απεργίας του 50% +μιας ψήφων των εργαζόμενων. Το πρόγραμμα του δίνει έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην απόκτηση δεξιοτήτων, ιδίως από μακροχρόνια ανέργους.

«Στα ζητήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται μέσα από ελεύθερος διαπραγματεύσεις. Βελτίωση μισθών μπορεί να προκύψει μόνο από γρήγορη αποκλιμάκωση ανεργίας, μέσα από δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από επενδύσεις», ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.