X

Ερντογάν: ο κόσμος δεν είναι ίδιος από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ

Ο Τούρκος Πρόεδρος εγκαινίασε το νέο κτήριο του Τουρκικού Σπιτιού, απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ant1news

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε την πρώτη του ομιλία στις ΗΠΑ κατά την τελετή εγκαινίων του νέου κτηρίου του Τουρκικού Σπιτιού απέναντι από το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Όπως μεταδίδει η ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στην ομιλία του τόνισε πως αυτός ο χώρος επί χρόνια υπήρξε το κέντρο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο θέμα του ΟΗΕ, για τον οποίο και πήγε στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ παρόλες τις ελλείψεις είναι η μοναδική παγκόσμια στέγη όπου όλοι στον κόσμο μπορούν να ακουστούν και να θέσουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για λύση.

«Όμως ο κόσμος δεν είναι ίδιος από τότε που ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έμεινε στα παλιά και να προχωράς προς το μέλλον με τα πέντε μόνιμα μέλη εκείνης της εποχής, δεν είναι κάτι που συνάδει με την δικαιοσύνη και σε καμία περίπτωση δεν είναι μια δομή για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Ο αριθμός των χωρών έχει πολλαπλασιαστεί και οι απειλές έχουν μεταλλαχθεί από άποψη μορφής και κλίμακας.

Για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών υπάρχει ανάγκη για νέες μεθόδους. Για να μπορέσει ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών να συμβαδίσει με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, είναι απαραίτητο να μεταρρυθμιστεί. Για παράδειγμα στη φετινή ημερήσια διάταξη υπάρχει η μεταρρύθμιση, αλλά δεν είναι όπως την εννοούμε εμείς. Το ουσιαστικό είναι η μεταρρύθμιση της δομής του ΟΗΕ. Όσο δεν γίνεται αυτή η μεταρρύθμιση, είναι αδύνατο να δούμε μια υγιή δομή ή έργο του ΟΗΕ».

Αφού σημείωσε ότι η Τουρκία έχει συνεισφέρει σημαντικά στα έργα του ΟΗΕ, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, για την αποφυγή και επίλυση των διενέξεων, τις δραστηριότητες διαφύλαξης της ειρήνης, την ανάπτυξη και τις ανθρωπιστικές βοήθειες, υπενθύμισε ότι έχουν προτείνει για την Κωνσταντινούπολη, η οποία οδεύει με γοργούς ρυθμούς προς το να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο, να γίνει παράλληλα κέντρο του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στους στόχους της Τουρκίας για το 2023, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πέρα από την αναβάθμιση των δημοκρατικών και αναπτυξιακών προδιαγραφών, αυτό θα ενισχύσει και την συμβολή της χώρας στην γεωγραφική της επικράτεια και στον κόσμο.

«Επιθυμούμε να ενισχύσουμε την αποτελεσματική διπλωματία που ασκούμε ενώπιον του ΟΗΕ και των άλλων διεθνών οργανισμών. Το νέο κτήριο του Τουρκικού Σπιτιού, θα διευκολύνει την υλοποίηση των στόχων μας στην εξωτερική πολιτική στη Νέα Υόρκη, ένα από τα σπουδαιότερα διπλωματικά κέντρα του κόσμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρετζέπ Άκνταγ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί και ο υπουργός Ενεργείας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Άλμπαϋράκ.

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε φυσικά με προσευχή και κήρυγμα του ιμάμη…

 

Τσαβούσογλου: λάθος το δημοψήφισμα για το ανεξάρτητο Κουρδιστάν

Πρόταση η Τουρκία να μεσολαβήσει μεταξύ της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης του Βορείου Ιράκ και της ιρακινής κυβέρνησης λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν στις 25 Σεπτεμβρίου, έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας μάλιστα ότι μπορούν να γίνουν και εγγυήτρια δύναμη για τη διατήρηση των δικαιωμάτων του Ερμπίλ.

Σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό μέσο ‘Al Monitor’, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι τους ενοχλεί το δημοψήφισμα και πως τα ΗΕ μπορούν να επέμβουν για τη μη διεξαγωγή του. Χαρακτήρισε ‘μεγάλο λάθος’ το δημοψήφισμα λέγοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον της κουρδικής περιοχής και δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια της περιοχής.