X

Εποπτεία και μεταρρυθμίσεις στην “βαλίτσα” του Ντάισελμπλουμ

Τα μηνύματα «προπομποί» ενόψει της επίσκεψης του στην Αθήνα. Πού θα επιμείνει ο Τσακαλώτος, τι θα του πει για το ΔΝΤ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στην Αθήνα, μία ημέρα μετά από τις γερμανικές εκλογές, θα βρεθούν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euro Working Group.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την χώρα μας, μετά από 33 μήνες και την επεισοδιακή συνάντηση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, φρόντισε να «στείλει το μήνυμα» πριν καν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, «σαλπίζοντας» την ανάγκη επιμονής στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ως το τέλος του 2017, αφήνοντας σε «δεύτερο χρόνο» τις εξελίξεις για το ζήτημα του χρέους. 

Όπως δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας στην Ελλάδα και μετά από το τέλος του προγράμματος, ιδίως καθώς όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα. Κοινός μας στόχος θα πρέπει να είναι ότι αυτό είναι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Στο τέλος του προγράμματος, θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και αν είναι αναγκαία ελάφρυνση του». 

«Η Ελλάδα μπορεί να αφήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα σε 10 μήνες και να αναχρηματοδοτηθεί αυτόνομα από τις αγορές, αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Η πρώτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα καλό σημάδι», δήλωσε από την πλευρά του ο Κλάους Ρεγκλινγκ.

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Αθήνα

Η ελληνική πλευρά θα θέσει όλα τα ζητήματα, όπως η προοπτική μιας συμφωνίας για το χρέος και η αποχώρηση ή όχι του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. 

Την Δευτέρα θα ανακοινωθεί επισήμως η άρση της επιτήρησης της Ελλάδας λόγω υπερβολικού ελλείμματος, ενώ η Αθήνα θα δώσει νέα στοιχεία για την πρόοδο της εξόφλησης τρων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, περιμένοντας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκ. ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επαναλάβει την «δέσμευση» για πιστή τήρηση του Προϋπολογισμού, λόγω της οποίας δεν θα χρειαστεί να υπάρξουν νέα μέτρα για το 2018, καθώς και την επίσπευση της διευθέτησης «κόκκινων δανείων».