X

Προβλήματα από την κακοκαιρία (βίντεο)

Πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη, κεραυνοί στη Λάρισα. Η Σαμοθράκη μετρά τις πληγές της, χωρίς ακόμα να μπορεί να «ορθοποδήσει».

Ant1news

Προβλήματα προκάλεσε η χθεσινοβραδινή κακοκαιρία στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, την ώρα που η Σαμοθράκη δεν μπορεί να «συνέλθει» από τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε η ισχυρότατη βροχόπτωση της Δευτέρας.

«Ποτάμια» οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης

 

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων προκάλεσαν οι βροχές που σημειώθηκαν χθες το βράδυ, κυρίως στα δυτικά της πόλης.

Εύοσμος, Μενεμένη και Διαβατά πλημμύρισαν, με την Πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς, κυρίως ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Xαρακτηριστικό είναι ότι, έως τις 4 τα ξημερώματα, η Πυροσβεστική δέχθηκε 120 κλήσεις, ενώ κλιμάκια του Σώματος πραγματοποίησαν 13 αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και σε τέσσερις περιπτώσεις χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν οδηγούς από τα οχήματά τους τα οποία είχαν «κολλήσει» στα νερά.

Στην Περιφερειακή Οδό, μάλιστα, στο ύψος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, με κατεύθυνση δυτικά, σημειώθηκε καραμπόλα, στην οποία ενεπλάκησαν τέσσερα ΙΧ.

Την ίδια ώρα, σε λίμνες μετατράπηκαν τόσο περιοχές γύρω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, όσο και στα ΚΤΕΛ, της οδού Μοναστηρίου.

 

 

 

 

Κεραυνοί «έσβησαν» την Λάρισα

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσαν κεραυνοί λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε τη Λάρισα αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα χωρίς ρεύμα έμειναν για αρκετές ώρες περιοχές από τις φυλακές της Λάρισας μέχρι το Ελευθεραί, όταν κεραυνός χτύπησε και έκοψε καλώδιο.

Επίσης κεραυνός χτύπησε κολώνα της ΔΕΗ προκαλώντας πυρκαγιά και στη συνέχεια διακοπή ρεύματος στην περιοχή Αμπελόκηποι.

Τις πληγές της μετρά η Σαμοθράκη

Λάσπη, χώματα και πέτρες είναι η εικόνα που συναντά όποιος καταφέρει να φτάσει στη Χώρα της Σαμοθράκης.

Οι αυτοψίες των αρμόδιων συνεργείων του υπουργείου Μεταφορών, με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, έχουν ήδη ξεκινήσει, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δρόμοι και δομές του νησιού υπέστησαν από σοβαρές μέχρι καταστροφικές ζημιές από τη θεομηνία που έπληξε το νησί το βράδυ της Δευτέρας.

 

 

Προτεραιότητα στον τομέα των εργασιών αποτελεί η αποκατάσταση του οδικού και αγροτικού δικτύου, που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και έχει στην ουσία αποκόψει το βόρειο από το νότιο τμήμα του νησιού.

Επιπλέον, το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη νερού, κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

 

 

Στο νησί έχουν μεταβεί δυνάμεις του Στρατού και ΕΜΑΚ, που δίνουν μάχη για να επαναφέρουν το Κέντρο Υγείας σε μια ανεκτή, τουλάχιστον, κατάσταση. Η Πυροσβεστική από την πλευρά της, πραγματοποιεί αντλήσεις υδάτων, ενώ συνδράμει και επιπλέον προσωπικό, λόγω του ότι στη Χώρα δεν χωρούν τα απαραίτητα για τον καθαρισμό μηχανήματα. 

Χτύπησαν και πάλι τα σχολικά κουδούνια

«Δίνω μερική λειτουργία των σχολείων και για τις περιοχές που είναι ασφαλείς. Σήμερα λοιπόν λειτουργεί το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο στην Καμαριώτισσα καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο στη Χώρα, όχι όμως και το νηπιαγωγείο της Χώρας. Επίσης, δεν θα λειτουργήσει το νηπιαγωγείο και γυμνάσιο του Λακκώματος γιατί δεν μπορεί να περάσει όχημα» αναφέρει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας υπογραμμίζει ότι «ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών δεν μπορεί ακόμη να είναι στο σχολείο, κυρίως παιδιά που κατοικούν σε χωριά που δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Γι' αυτούς τους μαθητές οι απουσίες είναι δικαιολογημένες. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία στο νησί. Μέχρι αυτό να επιτευχθεί αποφασίσαμε τη μερική λειτουργία των σχολείων ώστε τουλάχιστον εκείνοι που μπορούν να μη χάσουν μάθημα» εξηγεί

Φωτογραφίες,βίντεο: thessnews.gr, seleo.gr