X

Δεύτερο “καμπανάκι” Σκουρλέτη αυτή τη φορά για το Ελληνικό

Νέες αποστάσεις του ΥΠΕΣ απο την "γραμμή Μαξίμου". Την απόλυση της ΓΓ του ΥΠΠΟ απο τον Τσίπρα ζητά ο Μητσοτάκης. Πλήρης στήριξη στην επένδυση από το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Στο πλευρό των αρχαιολόγων που αντιδρούν στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και «μπλοκάρουν» την επένδυση, τάχθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να προστατεύσουν την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της χώρας», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών και συμπλήρωσε πως «η  κυβέρνηση λέει ναι στις επενδύσεις, αλλά με σεβασμό στους κανόνες και τους νόμους».

Αυτό είναι το δεύτερο «φάλτσο» από τον Σκουρλέτη σε ότι αφορά την κυβερνητική γραμμή, μετά και τις χθεσινές του δηλώσεις για την υπερφορολόγηση και την ανάγκη ανακούφισης των πολιτών από την λιτότητα.

Σε ότι αφορά στην επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, υποστήριξε πως όταν ο πρόεδρος της ΝΔ είχε επισκεφθεί τις Σκουριές είχε πει ότι εδώ είναι ένα παραδεισένιο δάσος και πως θα έκανε τα πάντα για να προστατευθεί.

Tην αποπομπή της Μαρίας Βλαζάκη από τη θέση της γενικής γραμματέα του υπουργείο Πολιτισμού ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδοντάς της προσωπικές ευθύνες για τα προβλήματα που υπάρχουν στην επένδυση του Ελληνικού.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της ΝΔ γράφει χαρακτηριστικά: «Να αποπέμψει τώρα ο κ. Τσίπρας τη ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού. Αν εννοεί, έστω και στοιχειωδώς, αυτά που λέει για το Ελληνικό».

ΠΣ ΣΥΡΙΖΑ: πλήρης υποστήριξη των ενεργειών για την υλοποίηση της επένδυσης

«Την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών σχετικά με την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό, με απόλυτο σεβασμό στον νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες» εκφράζει ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και συζήτησε τις εξελίξεις γύρω από την πορεία της επένδυσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «το Πολιτικό Συμβούλιο υπενθυμίζει, επίσης, τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης με δεδομένη την ταυτόχρονη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Επιπλέον, «δηλώνει την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία, ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης, η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

 

Φίλης: οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται το περιβάλλον

Αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή για την επένδυση στο Ελληνικό κράτησε και ο Νίκος Φίλης.

«Πιστεύω ότι είναι αναγκαίες οι επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, είτε το φυσικό είτε το πολιτισμικό. Νομίζω ότι αν αυτός ο κανόνας ισχύσει, τότε οι επενδύσεις θα αποκτήσουν υπεραξία, και έχουμε ανάγκη να υπερασπιζόμαστε την πολιτισμική κληρονομιά μας, ακόμα και για λόγους χρησιμοθηρικούς - και αναφέρομαι στο θέμα του τουρισμού.

Θεωρώ ότι το ΚΑΣ έχει όλη τη διεπιστημονική συγκρότηση, έχει μια παράδοση πολύ θετική, προστασίας των αρχαιοτήτων, που θα αποφασίσει για το ζήτημα του Ελληνικού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες για τους αρχαιολόγους, με ευκολία και με μεγάλους λαϊκισμούς, αλλά αν δεν υπήρχαν οι αρχαιολόγοι μετά την απελευθέρωση της χώρας μας και μέχρι σήμερα, πολλοί αρχαίοι θησαυροί θα είχαν καταχωνιαστεί και θα είχαμε πολύ τσιμέντο και λιγότερες ανοιχτής ματιάς εκτάσεις», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η άποψή του συμβαδίζει και με την επίσημη άποψη της κυβέρνησης, δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά το θέμα να γίνει η επένδυση βεβαίως ναι, σε ό,τι αφορά τους όρους θα δούμε. Είναι σε μια διαδικασία εν τω γεννάσθαι», ενώ σε ερώτηση για το αν ρισκάρει να έρθει σε αντίθεση με την κυβερνητική θέση, σημείωσε ότι «είμαι βουλευτής - και ως βουλευτής έχω υποχρέωση να διατυπώνω την άποψή μου, η οποία τυχαίνει να είναι και άποψη του πολιτικού χώρου τον οποίο εκπροσωπώ, του ΣΥΡΙΖΑ».

 

Δημήτρης Καμμένος: εσκεμμένη κωλυσιεργία από το ΚΑΣ που εκθέτει την Κυβέρνηση και τη χώρα

Για «εσκεμμένη κωλυσιεργία που εκθέτει την κυβέρνηση και τη χώρα» κάνει λόγο ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος σχολιάζοντας την νέα αναβολή της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό.

Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Καμμένος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Η τρίτη αυτή αναβολή θέτει πια ξεκάθαρα θέμα αξιοπιστίας του συμβουλίου αλλά και εσκεμμένης κωλυσιεργίας που εκθέτει την Κυβέρνηση και τη χώρα και απειλεί να εκτροχιάσει το συνολικό σχεδιασμό της επένδυσης που εγκρίθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 21/09/2016 με ευρεία πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων».