X

Στη ΜΕΘ δύο παιδιά λόγω ιλαράς

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα ιλαράς, κάποια από τα οποία φθάνουν μέχρι τη ΜΕΘ. Χιλιάδες παιδιά δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της ασθένειας.

Ant1news

Της Κατερίνας Χαραλαμπάκου

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για την ιλαρά. Ένα βρέφος 8 μηνών, που εμφάνισε επιπλοκές στο αναπνευστικό του από την ιλαρά, χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παίδων».

Ευτυχώς το μωρό ξεπέρασε τον κίνδυνο και σήμερα βγήκε από την Εντατική. Ένα δεύτερο παιδί εκδήλωσε εγκεφαλίτιδα, μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές της ιλαράς. Μετά από αρκετές μέρες νοσηλείας στην Εντατική το περιστατικό αντιμετωπίστηκε και το παιδί έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Περίπου 200.000 παιδιά, σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία, δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της ιλαράς, ενώ άλλα 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως 6 ετών, έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση και είναι ακάλυπτα.

Σύμφωνα με τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, τα παιδιά αυτά θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα και όχι στην ηλικία των 6 ετών, όπως ήταν η προηγούμενη οδηγία, πριν δηλαδή την έξαρση της ιλαράς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άμεσα πρέπει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί τις δεκαετίες του 70 και του 80 καθώς εκείνη την εποχή έκαναν μόνο τη μια δόση.

Η ξεχασμένη αυτή ασθένεια μας χτύπησε την «πόρτα» γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει ελαττωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στο 90% με δυο δόσεις του εμβολίου της ιλαράς, που θα έπρεπε να έχουν κάνει όλοι. Υπολογίζουν πως τα άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο φτάνουν στο 20%.

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, που είναι και τα πιο ευάλωτα, είναι αυτή τη στιγμή εκτεθειμένα στην ιλαρά. Δυο είναι οι λόγοι. Ο πρώτος είναι το αντεμβολιαστικό κίνημα. Ο δεύτερος λόγος είναι η ύπαρξη μετακινούμενων πληθυσμών, που δεν εμβολιάζουν συστηματικά τα παιδιά τους, όπως οι Ρομά.