X

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Παυλόπουλος από την Αμφίπολη (βίντεο)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων της Κορμίστας, με αφορμή την 76η επέτειο από το ολοκαύτωμα.

Ant1news

«Ενεργώς νομικές», νόμιμες, απαράγραπτες και «δικαστικώς επιδιώξιμες» είναι οι αξιώσεις της χώρας μας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις αποζημιώσεις, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης, στο δημαρχείο Ροδολίβους, υπογραμμίζοντας ότι η θέση αυτή για τη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων είναι «εθνική και κατά συνέπεια αδιαπραγμάτευτη».

Παράλληλα, με αφορμή την 76η επέτειο από ολοκαύτωμα της Κορμίστας κατά την διάρκεια της κατοχής, επεσήμανε τους κινδύνους από την επανεμφάνιση «διαφόρων λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων» στην Ευρώπη. Υπογράμμισε, ότι η «δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρωπαϊκοί λαοί» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με «αποφασιστικότητα» και «αποτελεσματικότητα» τα αίτια που προκαλούν την άνοδο της εκλογικής επιρροής τους, κυρίως, με την εξάλειψη των έντονων ανισοτήτων και την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους Δικαίου, εντός της Ε.Ε.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Αμφίπολης και για τον Τύμβο Καστά τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει η ανασκαφή αυτού του «αναμφισβητήτως και αναντιρρήτως Μακεδονικού» μνημείου και να συμβάλλει στην αλήθεια και στην ιστορία της ήδη τεκμηριωμένης ελληνικότητας της Μακεδονιας», ενώ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα του Τύμβου Καστά και σε όσα έχει φέρει μέχρι τώρα και θα φέρει και στο μέλλον, στο φως, η αρχαιολογική σκαπάνη.

 

Αναφερόμενος στα Σκόπια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενταξιακή της προοπτική στην Ε.Ε όμως τόνισε ότι η Ε.Ε. «έχει κανόνες» και σημείωσε ότι πέρα από την παραχάραξη του ονόματος δεν είναι δυνατόν να υπάρχει χώρα της Ε.Ε. με όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο η ίδια η γειτονική χώρα υπονομεύει την ευρωπαϊκή της πορεία.

«Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη τόσο στα Βαλκάνια και στην ΝΑ Ευρώπη, όσο και μέσα στην Ε.Ε. «Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

 

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε στον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία της Κορμίστας και στην τελετή μνήμης για τα θύματα της κατοχής, όπου και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων. Ακολούθησε, στο δημαρχείο Ροδολίβους, η ανάγνωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρη Κορδόπουλο και η ανακήρυξη, από τον δήμαρχο Αμφίπολης, Κωνσταντίνο Μελίτο, του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης.