X

Ημέρα του Παππού και της Γιαγιάς 2017

Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα αφιερωμένη στον παππού και τη γιαγιά και η Google αφιερώνει το doodle της σε εκείνους.

Ant1news

Η «Παγκόσμια Ημέρα για την τρίτη ηλικία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, όπως υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, αφενός για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αφετέρου για να επισημανθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2000 ζούσαν 600 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών στον πλανήτη. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι μέχρι το 2025, αυτός ο αριθμός θα φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια και το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατικής Υπηρεσίας, στην Ελλάδα ο πληθυσμός άνω των 60 ετών, το 2004 ξεπερνούσε τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

 

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεότεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.