X

Υπουργείο Εργασίας: Στα 188,5 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Σφοδρή κόντρα για το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ. Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. "Πυρά" από τη Νέα Δημοκρατία.

Ant1news

«Η αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), για το 2017, επιβεβαιώνει το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ και το έλλειμμα αξιοπιστίας όσων το αμφισβητούσαν» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανακοίνωσή του.

Επισημαίνει δε ότι το ετήσιο αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε προϋπολογισμένο δημοσιονομικό πλεόνασμα 188,5 εκατομμυρίων ευρώ από αρχικά προϋπολογισμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 756 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «τα στοιχεία δίνουν απάντηση στα ψεύδη της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ, που αμφισβητούσαν την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ και μιλούσαν για "πλασματικό πλεόνασμα"».

«Ο ΕΦΚΑ στέκεται στα πόδια του και το αποδεικνύει καθημερινά. Θα συνεχίσει να το κάνει, σε πείσμα όσων επιδιώκουν την υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνική ασφάλισης, το οποίο σήμερα ανακτά την αξιοπιστία του» τονίζει το υπουργείο.

ΝΔ: Πρωτοφανής λαθροχειρία στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ

Για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και αλχημείες κατηγορεί την κυβέρνηση ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, με σκοπό, όπως σημειώνει, να εμφανίσει εικονικά πλεονάσματα. 

Συγκεκριμένα, ο κ.Βούτσης αναφέρει πως «με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και αλχημείες, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τροποποίησε για ένατη φορά τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ 2017, με σκοπό να εμφανίσει εικονικά πλεονάσματα. Θυσίασε, στον επικοινωνιακό τακτικισμό της, χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης, παγώνοντας το δικαίωμά τους σε αυτή. Με μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αλλοίωσε τον ήδη εγκεκριμένο προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, αυξάνοντας τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό και μειώνοντας τις δαπάνες που αφορούν την έκδοση νέων συντάξεων.

Συγκεκριμένα, το δήθεν πλεόνασμα που εμφάνισε ξαφνικά ο ΕΦΚΑ, διαμορφώθηκε: Πρώτον, από την περαιτέρω αύξηση των εσόδων του από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 244.000.000 ευρώ, γεγονός, που επιβεβαιώνει την αστοχία του ΕΦΚΑ στα έσοδα. Και δεύτερο, από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 549.483.720 ευρώ, που προκύπτει αφενός από τις μειώσεις στις συντάξεις και αφετέρου από το πάγωμα της έκδοσης νέων συνταξιοδοτικών πράξεων.

Πρόκειται, για προφανή λαθροχειρία, που αποκαλύπτει ταυτόχρονα την αναλγησία της Κυβέρνησης σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων σύνταξης γήρατος, θανάτου και αναπηρίας, που περιμένουν εδώ και 3 χρόνια για να πληρωθούν τους κόπους μιας ζωής».