X

Λιαργκόβας: η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει και τέλος της εποπτείας

Κάνει λόγο για "εκτροπή με δυσάρεστες συνέπειες" αν περάσει η "κόκκινη γραμμή" για το τέλος της γ΄ αξιολόγησης που είναι το τέλος του έτους.

Ant1news

«Η έξοδος από το μνημόνιο το 2018  δεν θα σημαίνει και το τέλος της εποπτείας», επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού Παναγιώτης Λιαργκόβας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στην τοποθέτησή του έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι καθυστερημένη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης θα δημιουργήσει εστίες αβεβαιότητας και ζήτησε ρήξη με το κακό παρελθόν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η κόκκινη γραμμή για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι το τέλος του έτους, αν πάει μετά δεν θα χτυπάνε απλά καμπανάκια αλλά θα μιλάμε για εκτροπή...».

Ο κ. Λιαργκόβας ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή για τις τριμηνιαίες εκθέσεις Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 τόνισε πως παρά το γεγονός ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια στη άσκηση των πολιτικών, οι αγορές θα εξακολουθούν να ασκούν εποπτεία πολλές φορές με «απρόβλεπτο» και «αδυσώπητο» τρόπο.

 «Γιατί χρειαζόταν να περάσει τόσος χρόνος για να πάρει το ΚΑΣ μια απόφαση για το Ελληνικό;», ήταν το ερώτημα που έθεσε προς επίρρωση των ισχυρισμών του και θύμισε ότι το 2010 η μέση διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν  1,5 μήνας, το 2011 3 μήνες, το 2012 και το 2013 ανήλθε στους 4,5 μήνες, το 2014 εκτινάχθηκε στους 9,7 μήνες και τελευταία κυμάνθηκε περί τους 8 μήνες.

Χαρακτήρισε θετικό βήμα για τη διαχείριση της κρίσης την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, συμπλήρωσε ωστόσο, πως πρέπει να έχει και συνέχεια, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο μετά το τέλος του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.