X

Το θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” βγήκε ξανά στο Αιγαίο μετά από 72 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το “θωρηκτό της νίκης” εγκατέλειψε τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του.

Ant1news

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί σε λίγες ημέρες και για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το ιστορικότερο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”.

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, το Θ/Κ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” απέπλευσε από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα Φλοίσβου για πρώτη φορά για πρώτη φορά μετά το 1945, όταν ολοκλήρωσε την ενεργό του υπηρεσία και το 1986 μεθόρμισε από τον Πόρο, αρχικά στη Μαρίνα Ζέας και στη μετέπειτα σημερινή του θέση, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό.

Σκοπός του πλου είναι το Θ/Κ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”, το “θωρηκτό της νίκης” να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το ένδοξο πλοίο το οποίο συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής ιστορίας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα.

 

Στο πλαίσιο του κατάπλου και της παραμονής του Θ/Κ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” στη Θεσσαλονίκη, πέραν των εκδηλώσεων “ΒΟΤΣΕΙΑ 2017” και της καθιερωμένης συμμετοχής τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού στην παρέλαση της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, προγραμματίζεται η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν, επίσκεψη Σχολείων και ξενάγηση επί του πλοίου, συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού σε συναυλίες στον προβλήτα ελλιμενισμού του Θ/Κ “Γ. ΑΒΕΡΩΦ” και στο Βασιλικό Θέατρο, ιστιοπλοϊκούς αγώνες με συμμετοχή τοπικών ναυταθλητικών συλλόγων, έκθεση αφιερωμένη στο Ναύαρχο Βότση, ημερίδα με θέμα “Το Τρισχιλιετές Μέγα της Θαλάσσης Κράτος”, και επίδειξη από Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών σε θαλάσσιο χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης.

 

Το ιστορικό θωρηκτό, που πέρασε από εκτενή συντήρηση το καλοκαίρι, φέρει τη μια από τις δύο σημαντικότερες σημαίες στον ελλαδικό χώρο. Η άλλη είναι εκείνη της Ακρόπολης, που το 1944 στην επίσημη τελετή υψώσεως χρησιμοποιήθηκε συμβολικά και τιμητικά από τον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.