X

ΕΡΓΑΝΗ: “Κόντρα” μετά τα στοιχεία για το 9μηνο

Την καλύτερη επίδοση από το 2001 παρουσιάζει το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων. Η ανάρτηση Τζανακόπουλου και οι “βολές” Βρούτση για την μερική απασχόληση.

Ant1news

Την υψηλότερη επίδοση στο πρώτο 9μηνο της χρονιάς από το 2001 καταγράφει το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 1.849.872 και οι αποχωρήσεις σε 1.584.001, εκ των οποίων οι 814.256 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 769.745 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεάμηνου του έτους 2017 είναι θετικό κατά 265.871 νέες θέσεις εργασίας.

Για τον Σεπτέμβριο, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε επίσης θετικό ισοζύγιο κατά 17.128 θέσεις εργασίας, καθώς οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 261.807 και οι αναγγελίες αποχώρησης σε 244.679.

 

Κόντρα Τζανακόπουλου - Βρούτση

«Η μάχη για την ανάκτηση της εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων συνεχίζεται», αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο Yπουργός Επικρατείας.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συμπληρώνει «στα ψευδοδιλήμματα της ΝΔ απαντάμε με ενίσχυση της θέσης της εργασίας, που είναι ο μοναδικός δίκαιος δρόμος για την τόνωση της ανάπτυξης».

Σε δήλωση του, ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, αναφέρει, «τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗ” για το Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς η ψαλίδα μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εξακολουθεί να διευρύνεται ανησυχητικά.

Αυξάνονται οι “φτωχοί εργαζόμενοι” και “μεγαλώνει” περαιτέρω η γενιά των εργαζόμενων των 360 ευρώ!

Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το Σεπτέμβριο του 2017, εκτινάχθηκαν στο 60,33%, με την πλήρη απασχόληση να συρρικνώνεται μόλις στο 39,67%. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική επίδοση, που επηρεάζει τόσο το σύνολο της αγοράς εργασίας, όσο και τη διαμόρφωσή της.

Την ίδια στιγμή, το εννιάμηνο του 2017 παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών, καθώς οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης “σκαρφάλωσαν” στο 53,50%, όταν στο αντίστοιχο εννιάμηνο του 2013 οι ευέλικτες μορφές ήταν μόνο 43,48%. 

Το ισοζύγιο του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται θετικό (+17.128), αλλά αυτό οφείλεται κατεξοχήν στη δυναμική επέκταση της τουριστικής περιόδου - και το μήνα Σεπτέμβριο - ενώ παρατηρείται εναλλαγή θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής απασχόλησης. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας αφενός καθυστερεί και αφετέρου συντελείται με λάθος τρόπο. Δηλαδή, μέσα από την μείωση των μισθών και την αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης, με θέσεις μερικής απασχόλησης.