X

Η ώρα της “μάχης” για την ταυτότητα φύλου

Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα καταλήξει σε ψηφοφορία. Η προσπάθεια Κοντονή για συμβιβασμό που έπεσε στο κενό.

Ant1news

Υπό τη σκιά των ενδοκυβερνητικών «αναταράξεων» και την αμφίβολη στάση της αντιπολίτευσης συζητείται και ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Όπως ξεκαθάρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της επίμαχης συζήτησης, μιλώντας στο real.gr, «δεν αλλάζουν βασικά σημεία του νομοσχεδίου - ούτε για αστείο δεν το συζητώ».

Στον αντίποδα, ο Σταύρος Κοντονής σε επαφές που είχε τα τελευταία 24ώρα με την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να είναι ανοικτός σε αλλαγές στην τροπολογία για τη ρύθμιση που αφορά στην Τουρκική Ένωση Θράκης. Σήμερα νωρίς το πρωί είχε επαφές με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα, όμως, θα κριθούν από τις αντιδράσεις που θα εκδηλωθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι ΑΝΕΛ «έσπασαν» τη συμφωνία που έγινε στη σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα - παρουσία του Πάνου Καμμένου - την προηγούμενη Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου και πολλοί βουλευτές τους θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής και να ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι, με τα δύο μεγάλα κόμματα να ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Μέχρι στιγμής, η Γεωργία Γιαννά δηλώνει ότι δε θα ψηφίσει το άρθρο για το θέμα της ηλικίας, ενώ υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που προβάλουν αντιστάσεις, χωρίς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει οριστικά τη θέση τους.

Τη διαφωνία του με την αλλαγή της ταυτότητας φύλου στα 15 χρόνια δήλωσε και ο Γιάννης Γ. Μιχελογιαννάκης , καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας.

Με γραπτή του δήλωση λίγο πριν τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «η δυνατότητα επιλογής στα 15 έτη της αλλαγής φύλου, ως γιατρός που γνωρίζω την γενική ψυχολογία του ατόμου με βρίσκει αντίθετο».

Στη δήλωσή του αποφεύγει πάντως, να πει τι θα πράξει σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αλλαγές από τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, αν δηλαδή, θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο.

«Είναι γνωστό ότι οι τρανσέξουαλ άνθρωποι έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής και αποτελούν μια κοινότητα που δέχεται συχνά δολοφονικές επιθέσεις σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Τουρκία και αλλού. Είναι γνωστό ότι τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και στις προνιακές παροχές, ενώ υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία. Μέχρι τώρα χρειάζονταν ψυχιατρική εξέταση και χειρουργική επέμβαση για να αλλάξουν φύλο, γεγονός που σήμαινε ακρωτηριασμό του ανθρώπου, που γνωρίζουμε ότι ο Ο.Η.Ε. το καταδικάζει ως βασανιστήριο, η προσωπική αίσθηση του σώματος επιλέγεται ελεύθερα από το ίδιο το άτομο, τα παραπάνω καλύπτονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την παγκόσμια χάρτα δικαιωμάτων. Όμως η δυνατότητα επιλογής στα 15 έτη της αλλαγής φύλου, ως γιατρός που γνωρίζω την γενική ψυχολογία του ατόμου με βρίσκει αντίθετο, παρακαλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας».

Το θέμα είναι ιδιαιτέρως περίπλοκο, αφού η διάταξη του 15ού έτους προκαλεί αντιδράσεις και σε κάποιους Υπουργούς της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το αν θα το ψηφίσουν ή όχι και για το λόγο αυτόν πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε συνάντηση με κυβερνητικούς βουλευτές.

Νίκος Τόσκας και Νίκος Κοτζιάς έχουν διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες ότι, διαφωνούν με το όριο ηλικίας των 15 ετών και τάσσονται υπέρ του ορισμού των 17 ετών.

Διαφωνίες που αφορούν στην τροπολογία που αφορά στην Τουρκική Ένωση Θράκης φέρεται να έχει και η Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Χθες το βράδυ, πάντως, ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με Υπουργούς και στενούς του συνεργάτες, ενώ φέρεται να υπήρξε και επικοινωνία Μαξίμου – Καμμένου.

Αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους με την Εκκλησία, ωστόσο στη Βουλή αναμένονται διαφοροποιήσεις πάνω στη στάση αυτήν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νίκου Φίλη, ο οποίος αναμένεται να επιτεθεί στην Ιεραρχία για τη της στάση της και να αφήσει αιχμές για την κυβερνητική στάση απέναντί της. Το ίδιο πρόκειται να πράξουν και άλλοι βουλευτές της «Κίνησης των 53» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Κοντονή έπεσε στο κενό

Με μια τροποποίηση που ωστόσο, δεν αλλάζει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου επιχείρησε ο Σταύρος Κοντονής  να «αλλάξει» την αρνητική διάθεση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρούν στο όριο ηλικίας των 15 ετών που προβλέπεται για την διόρθωση της ταυτότητας φύλου.

Σύμφωνα με την νέα πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης ένα διεπιστημονικό όργανο και όχι ιατρικό συμβούλιο του Νοσοκομείου «Παίδων» θα αποφαίνεται επί του θέματος.  Ειδικότερα, η φράση «ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου» απαλείφεται και αντικαθίσταται από την φράση: «διεπιστημονικής επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Υγείας για 2 έτη στην οποία μετέχουν α) ένας παιδοψυχίατρος β) ένας ψυχίατρος γ) ένας ενδοκρινολόγος δ) ένας παιδοχειρουργός ε) ένας ψυχολόγος και στ) ένας κοινωνικός λειτουργός με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Η επιμέρους αυτή αλλαγή δεν έκαμψε τις αντιρρήσεις των ΑΝΕΛ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επεσήμανε πως δεν μπορεί να ψηφιστεί το επίμαχο άρθρο και πως αυτό που ζητούν είναι να διανύει το άτομο που επιθυμεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου το 18ο έτος της ηλικίας του.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η αλλαγή της ταυτότητας φύλου θα γίνεται μια φορά, ότι το άτομο θα είναι ενήλικο και μη έγγαμο.

Την απόσυρσή του νομοσχεδίου ζήτησε η Ένωση Κεντρώων, με τον Γιάννη Σαρίδη να αναφέρει ότι θα οδηγήσει στη στοχοποίηση των ατόμων αυτών.  

Την ίδια στιγμή το πράσινο φως του Δημήτρη Καμμένου παίρνει η τροπολογία Κοντονή για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» που επανακατατέθηκε βελτιωμένη στο νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ σε γραπτή του δήλωση αναφέρει πως «σημαντικό να αναγνωρισθεί η γενναία αυτή πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Σταύρου Κοντονή, η οποία θωρακίζει απόλυτα τη Θράκη μας και τα συμφέροντα του Ελληνικού Έθνους. Τον συγχαίρω προσωπικά».