X

Eurogroup: εκτός ατζέντας η Ελλάδα αλλά προβληματίζουν οι καθυστερήσεις

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και οι οφειλές του Δημοσίου θα εξεταστούν σίγουρα στο περιθώριο της συνεδρίασης.

Ant1news

Τυπικά η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, αλλά είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης δεν μπορεί παρά να συζητηθούν οι καθυστερήσεις σε δυο κρίσιμους τομείς.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τα στοιχεία του Αυγούστου προβληματίζουν. Η τάση διόγκωσης, αντί για μείωσης, των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρείται να ανατραπεί με εμβόλιμες εκκαθαρίσεις εκκρεμών συντάξεων (αύριο από τον ΕΦΚΑ μετά από δουλειά το Σαββατοκύριακο) και επίσπευση των πληρωμών ληξιπρόθεσμων επιστροφών φόρου.

Αν τα στοιχεία τα οποία θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών προς τις 20 Οκτωβρίου στον ESM συνεχίζουν να δείχνουν υστέρηση έναντι του στόχου μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 1,2 δισ. ευρώ, η δόση σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν θα χαθεί αλλά η εκταμίευσή της θα απαιτήσει νέα έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στον ESM.

Στο άλλο μέτωπο που παρατηρούνται καθυστερήσεις, είναι αυτό της υλοποίησης των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν. Από τη λίστα των 95 που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως το τέλος του έτους, μόνο τα 15 έχουν ολοκληρωθεί.

Ο σχεδιασμός προβλέπει υλοποίηση επιπλέον 15 έως το τέλος Οκτωβρίου, πενήντα μέσα στον Νοέμβριο και κλείσιμο των καυτών εκκρεμοτήτων με ένα νομοσχέδιο στις αρχές Δεκέμβρη για να βγει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έως το τελευταίο Eurogroup του έτους στις 4 Δεκεμβρίου

Σε κάθε περίπτωση πάντως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αισιοδοξεί ότι οι όποιες καθυστερήσεις θα καλυφθούν και δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Μετά τις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί απευθείας για Ουάσινγκτον και την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα έχει την ευκαιρία να λάβει μια πρόγευση των «διαθέσεων» του Ταμείου κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης. Θα έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα χαρτιά των δανειστών αναμένεται να ανοίξουν το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη όταν και αναμένονται οι επικεφαλής στην Αθήνα.