X

Αποστάσεις Αθήνας – Βρυξελλών για το κοινωνικό μέρισμα

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα. Το μήνυμα των δανειστών προς την Αθήνα για το πλεόνασμα.

Ant1news

Αποστάσεις παρατηρούνται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ως προς τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, που προανήγγειλε ο Υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Οι περσινοί χειρισμοί δεν πρέπει να επαναληφθούν», διεμήνυσαν ευρωπαϊκές πηγές, που επικαλείται η Καθημερινή,  μία μέρα πριν από την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, που φτάνουν σήμερα στην Αθήνα για την έναρξη των διαβουλεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι ένα εκατομμύριο πολίτες θα λάβουν από 1000 ευρώ, από το πλεόνασμα, ενώ το μήνυμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι «θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να αποδοθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε μπόνους συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις.

Το ζήτημα αναμένεται να είναι από τα κεντρικά που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα και θα ενταθούν από τη Δευτέρα, οπότε και έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, με σκοπό να παραμείνουν για πέντε μέρες, δηλαδή μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Βασικό ζήτημα των διαπραγματεύσεων θα είναι και το κατά πόσο ο προϋπολογισμός του 2018 θα πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Οι Ευρωπαίοι, πάντως, δεν συζητούν για νέα μέτρα σε αυτήν τη φάση, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά όμως, είναι πολύ νωρίς για τέτοιες αποφάσεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στα τέλη Νοέμβρη και αν υπάρξει η επιθυμητή πρόοδος αναμένεται να επιστρέψουν για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.