X

Reuters: οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν μαζικές πωλήσεις “κόκκινων δανείων”

Tι αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων για τις πιέσεις της ΕΚΤ. Τι δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ant1news

«Τρεις ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν την πώληση κόκκινων δανείων αξίας έως 5,5 δις ευρώ μέχρι τις αρχές του 2018», δήλωσαν στο Reuters, πηγές με γνώση των διαδικασιών, ενώ, όπως αναφέρει το πρακτορείο «ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε από τον κλάδο να επισπεύσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος».

Στο δημοσίευμα του, το Reuters αναφέρει:

«Το σύνολο των κόκκινων δανείων στη χώρα αγγίζει τα 103 δις ευρώ, περίπου το 60% του ΑΕΠ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 38 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019. Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, η Πειραιώς, καθώς και η Εθνική και η Alpha σχεδιάζουν πωλήσεις κόκκινων  δανείων ρεκόρ, που θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ανέφεραν τραπεζικές πηγές.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση των εντεινόμενων πιέσεων των ρυθμιστικών αρχών να διευθετηθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, που έχει κλείσει τις στρόφιγγες χρηματοδότησης και υπονομεύει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την προσπάθειά της να τερματίσει την εξάρτησή της από τα προγράμματα στήριξης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε στο Reuters της Τετάρτη ότι θέλει να δει μεγαλύτερη πρόοδο. "Οι τράπεζες πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες με τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των NPL" δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας σε τηλεφωνική επικοινωνία.

 

Με τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις από την Πειραιώς, την Εθνική και την Alpha κόκκινων δανείων συνολικού ύψους έως 5,5 δις ευρώ, το σύνολο θα φτάσει τα 7 δις ευρώ, καλύπτοντας το 18% του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι πωλήσεις αφορούν κυρίως σε δάνεια που έχουν ήδη διαγραφεί σε μεγάλο βαθμό με προβλέψεις και δεν αναμένεται να προκαλέσουν νέες, σημαντικές ζημιές. Το πιο δύσκολο πρόβλημα αφορά τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση. "Οι πωλήσεις μη εξασφαλισμένων κόκκινων δανείων θα είναι αυτές που θα αρχίσουν τον χορό," δήλωσε τραπεζίτης της Alpha. Η Eurobank ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα την πρώτη μεγάλη πώληση κόκκινων δανείων στη χώρα, ονομαστικής αξίας 1,5 δις ευρώ στην σουηδική Intrum προς 45 εκατ. ευρώ, στο 3% της ονομαστικής τους αξίας.

Οι πηγές δεν κατονόμασαν τους πιθανούς αγοραστές στις επικείμενες συμφωνίες. Πάντως ανάμεσα στους αγοραστές κόκκινων δανείων σε Ιταλία και Ισπανία ήταν η Pimco, η Fortress, η Cerberus, η Apollo Global Management, η Anacap Financial Partners και η Bain Capital Credit.

 

Η Πειραιώς με τη σειρά της σχεδιάζει να πουλήσει δάνεια ύψους 3 δις ευρώ, τα μισά από αυτά καταναλωτικά χωρίς εξασφάλιση, δήλωσε υψηλόβαθμος τραπεζίτης που εμπλέκεται στη διαδικασία. Το υπόλοιπο 1,5 δις θα αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση. "Κοιτάμε τις επιλογές που έχουμε και έχουμε δεσμεύσει πόρους για την αξιολόγηση των πωλήσεων NPL. H UBS ενεργεί ως σύμβουλός μας για το μέρος των NPLs που έχουν εξασφάλιση, το οποίο σχεδιάζουμε να πουλήσουμε," ανέφερε ο τραπεζίτης.

Τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 37,1% του συνολικού δανειακού της χαρτοφυλακίου τον Ιούνιο. Ο δείκτης ανεβαίνει στο 52% αν συμπεριληφθούν δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί, αλλά θεωρείται πιθανόν να γυρίσουν σε κόκκινα. Η Εθνική σχεδιάζει να πουλήσει καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφάλιση ύψους έως 1,5 δις ευρώ και έχει προσλάβει σύμβουλο την PriceWaterhouseCoopers. "Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018," ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας.

 

Η έκθεση της Εθνικής σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, δηλαδή κόκκινα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δάνεια που θεωρούνται πιθανά να εξελιχτούν σε μη εξυπηρετήσιμα, διαμορφωνόταν στο 45% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου στα τέλη Ιουνίου, ανέφερε το στέλεχος. Η τράπεζα έχει καλυψει με προβλεψεις το 55,7% αυτών των δανείων.

 

Η Alpha Bank ετοιμάζει και αυτή πώληση καταναλωτικών δανείων χωρις εξασφάλιση ύψους έως 1 δις ευρώ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχός της. Η έκθεση του ομίλου σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφωνόταν στο 53,7% στα τέλη Ιουνίου, με την τράπεζα να έχει εγγράψει προβλέψεις για το 48% αυτών.

Η Alpha έχει επίσης συστήσει κοινοπραξία με την Cepal, ειδικό στην ανάκτηση δανείων, για την διαχείριση κόκκινων δανείων 1,5 δις ευρώ. Η Cepal, που αμείβεται με προμήθεια για τα δάνεια που ανακτά, θα αναλάβει και άλλα κόκκινα δάνεια της Alpha, που θα περιλαμβάνουν στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, ανέφερε ο τραπεζίτης.

Τα δάνεια που διαχειρίζεται η Cepal παραμένουν στον ισολογισμό της Alpha».