X

Με “γκρίζες ζώνες” ξεκινά η διαπραγμάτευση

Τσίπρας: εντός στόχων το κλείσιμο της αξιολόγησης.  “Πρεμιέρα” για την ...τελική ευθεία στη διαπραγμάτευση. Η ατζέντα, τα “αγκάθια” και το κοινωνικό μέρισμα.

Ant1news

Στο “μικροσκόπιο” των δανειστών μπήκε ξανά  η ελληνική οικονομία, καθώς άρχισε κι επισήμως η κούρσα της ...τελικής ευθείας για την γ΄ αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο των επαφών της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής των Θεσμών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, έχει σήμερα δύο διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. η μία αφορά την προέκταση της εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού στο 2018 και η άλλη αφορά την διαχείριση των δημοσιονομικών.

Την πεποίθηση του ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από την Κυβέρνηση εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του.

Όπως υπογράμμισε άλλωστε, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά, με τον διάλογο του Πρωθυπουργού με τους δημοσιογράφους να έχει ως εξής:

  • Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε πώς πάμε με την αξιολόγηση;
  • Αλέξης Τσίπρας: Όλα καλά, είμαστε καλύτερα από κάθε άλλη φορά.
  • Δημοσιογράφος: Πότε βλέπετε να κλείνουμε;
  • Αλέξης Τσίπρας: Μου αρκεί που είμαστε εντός στόχων.

Η διαβούλευση με τους δανειστές, ξεκινά στην "σκιά" των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, απο τα οποία εγείρονται ερωτήματα για την ανάγκη επιβολής τόσο σκληρών μέτρων, αλλά και ενώ μαίνεται σάλος και οι αντιδράσεις για τα αναδρομικά των βουλευτών.

Η διαπραγμάτευση ξεκινάει, αλλά τα “αγκάθια”, παραμένουν πολλά και στην κορυφή είναι τα “κόκκινα” δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα “φέσια” του Δημοσίου, η κινητικότητα, το ζήτημα της ΔΕΗ και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, καθώς και το “ξεμπλοκάρισμα” της επένδυσης στο Ελληνικό και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

"Κανένα πρόβλημα με την υποδόση"

Όπως σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων, «είμαστε σε συνεχή ανταλλαγή στοιχείων με τα τεχνικά κλιμάκια, λύνονται προβλήματα και προχωρούμε». 

«Έχουμε πιάσει το στόχο της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχουμε δώσει 1,2 δις ευρώ. Δεν θα υπάρξει κανένα θέμα με την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η προτεραιότητά με την οποία θα συζητηθούν τα θέματα είναι δημοσιονομικά, ενέργεια, εξωδικαστικός μηχανισμός και το μέρισμα που θα δοθεί από το υπερ-πλεόνασμα φέτος», είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι θα δοθούν σήμερα στο κουαρτέτο από τον Γιώργο Χουλιαράκη αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

“Φωτιές” έχει ανάψει επίσης το κοινωνικό μέρισμα, για το οποίο μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος "άδειασε" τον Υπ. Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, αναφορικά με τον τρόπο διανομής του.