X

“Πράσινο φως” για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ

Την Πέμπτη στο EuroWorking Group η απόφαση για την εκταμίευση. Συμφωνούν οι δανειστές ότι φέτος θα υπάρξει υπεραπόδοση στο πλεόνασμα.

Ant1news



Άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου μετά την αξιολόγηση των ελληνικών στοιχείων για πληρωμές ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο. 

Το θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση  ανάμεσα στους επικεφαλής των δανειστών και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, θα κλείσει την Πέμπτη στο EwG και τυπικά την Παρασκευή στον ESM.

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ μετά το τέλος της συνάντησης σημείωσε ότι « έχει πιαστει ο στόχος για τα ληξιπρόθεσμα, με μεγάλη προσπάθεια  πολλών φορέων και ειδικά της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΠΥ, εκεί, δηλαδή, που ήταν και οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες. Το καλοκαίρι του 2016 εκκαθαρίσαμε 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα σε τρεις μήνες. Αυτή τη φορά εκκαθαρίσαμε 1,25 δισ. ευρώ σε 2,5 μήνες. Ο ρυθμός, δηλαδή, είναι ο ίδιος: περίπου 500 εκ. ευρώ το μήνα. Αυτό το γνωρίζαμε εκ των προτέρων γι' αυτό και βάλαμε στόχο το τέλος Οκτωβρίου του 2017. Πήγαμε καλά και περιμένουμε μετά το EWG και το ESM, την Πέμπτη να εγκριθεί η καταβολή της υποδόσης των υπολοίπων 800 εκ. ευρώ. Είναι τυπικό». 

Πρόσθεσε πως "η εκταμίευση προφανώς θα γίνει αρχές Νοεμβρίου με μέσα Νοεμβρίου. Υπολογίστε, αντίστοιχα, για να μην έχουμε τα ίδια, 2,5 μήνες. Το δεύτερο, δηλαδή, μισό του Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή, θα έχουν μειωθεί οι ληξιπρόθεσμες κατά 1,2 δισ. ευρώ, κατ' ελάχιστο".

Οσον αφορά την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών το 2017 η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι δανειστές συμφωνούν πως φέτος το πλεόνασμα θα κλείσει πάνω από το στόχο. Η πρόβλεψή μας, είπε, αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από το 1,75%. Ωστόσο το θέμα της διανομής κοινωνικού μερίσματος, δεν συζητήθηκε σήμερα. Για το 2018 έγινε «μια πρώτη καλή συζήτηση» η οποία αναμένεται να συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη. 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, για αύριο διαμορφώνεται ως εξής:
09.30 Ενέργεια -Γ.Σταθάκης
11.00 Στρατηγική ανάπτυξης/Αναπτυξιακή Τράπεζα -Δ. Παπαδημητρίου
12:00 Χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός)- Δ.Παπαδημητρίου,
Ε.Τσακαλώτος, Σ.Κοντονής, Ε.Αχτσιόγλου
14:30 Επισκόπηση προγράμματος -Ε.Τσακαλώτος, Γ.Χουλιαράκης,
Ε.Αχτσιόγλου, Δ.Λιάκος

Κι ενώ η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, έστειλαν μηνύματα στη χώρα μας. "Καμπανάκια" απο τον Επίτροπο της ΕΕ,  Πολλαπλοί αποδέκτες απο την αποστροφή του Προέδρου του Eurogroup.