X

Αρχηγός ΓΕΑ: ξεκάθαρη η υπεροχή μας με την αναβάθμιση των F-16 στην έκδοση Viper

“Γεωμετρική” χαρακτήρισε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τη διαφορά των Viper με τα τουρκικά F-16. Τι είπε για τα F-35.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ξεκάθαρο και καθησυχαστικό μήνυμα αναφορικά με την υπεροχή έναντι της Tουρκίας που θα προσφέρει στην Ελλάδα η αναβάθμιση των τριών τύπων F-16 στην έκδοση Viper έστειλε ο Αρχηγός της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

«Πολύ φιλολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από τη σύγκριση του F35 με το Viper. Δεν με προβληματίζουν τα είκοσι F-35 που θα έχει η τουρκική Αεροπορία μετά από δέκα χρόνια. Αν θα τα έχει. Η διαφορά ανάμεσα στα Viper και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω, θα είναι γεωμετρική», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αντιπτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου.

Όπως έγινε γνωστό, στο πρόγραμμα αναβάθμισης θα ενταχθούν συνολικά 85 αεροσκάφη των εκδόσεων Block 52+ και Block 52+Advance. Σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, τα 38 F-16 Block 50 του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας θα αναβαθμιστούν στην τελευταία έκδοση (Block 52+Advance) στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με την αξιοποίηση των υλικών από τα Block 52+Advance.

 

«Ούτε ευρώ παραπάνω από το ΥΠΟΙΚ»

Σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση του προγράμματος αναβάθμισης, υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, ανέφεραν ότι θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο, και συγκεκριμένα σε ποσοστό 45%, από τις πιστώσεις του τριετούς κυλιόμενου προϋπολογισμού της Πολεμικής Αεροπορίας. «Δεν θα πάρουμε ούτε ευρώ παραπάνω από το Υπουργείο Οικονομικών», τόνιζαν εμφατικά.

Επιπλέον έσοδα για την κάλυψη του κόστους της αναβάθμισης αναμένονται από την πώληση 12 αεροσκαφών F-16 Block-30, για την οποία γίνεται διαπραγμάτευση με πέντε χώρες. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, «ο πιο καλός μας συνομιλητής μέχρι στιγμής είναι η Κροατία».  Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάριζαν ότι το “ταβάνι” για τη δαπάνη αναβάθμισης είναι τα 1,1 δις που «φτάνουν και περισσεύουν», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά στέλεχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι για την πληρωμή της αναβάθμισης θα αξιοποιηθούν και αδιάθετα κονδύλια από παλαιές συμβάσεις.

 

«Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες»

Στο ζήτημα πάντως της εταιρείας που θα αναλάβει την αναβάθμιση, και συνέχεια των όσων ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, περί ενδεχόμενης εμπλοκής της Boeing, οι υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, καθιστούσαν εκ νέου σαφές ότι “δεν παίζει μόνη της η Lockheed Martin” κάνοντας λόγο πέραν της «ρητορικής προσέγγισης της Boeing» για ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα της αναβάθμισης τόνιζαν ότι αναμένεται κατ’ έτος να αναβαθμίζονται 12 αεροσκάφη. Όπως διεμήνυαν σε όλους τους τόνους μάλιστα, ο εκσυγχρονισμός θα γίνει αποκλειστικά στην ΕΑΒ.

 

Σε “τροχιά” τον Νοέμβριο και τα Mirage-2000

Όπως αποκάλυψαν οι πηγές του ΓΕΑ ταυτόχρονα με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 τρέχουν και οι διαπραγματεύσεις με τις τρεις εμπλεκόμενες γαλλικές εταιρείες για την υποστήριξη (Follow on Support) των διαφόρων εκδόσεων του στόλου των 37 Mirage-2000. Όπως εκτιμούσαν είναι πιθανόν εντός του προσεχούς μήνα να πραγματοποιηθεί η “ανταλλαγή επισκέψεων”. Επισημαίνουν ότι στόχος μετά τους διαδοχικούς άγονους διαγωνισμούς είναι καταρχήν η σύναψη μιας συμφωνίας-πλαίσιο και εν συνεχεία θα ζητηθεί η υπογραφή μιας διακρατικής με την γαλλική δημοκρατία.