X

Σε “θολό τοπίο” η καθαρή έξοδος στις αγορές

Τα τρία σενάρια που εξετάζονται για υβριδική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στο 1,1 δισ. το κοινωνικό μέρισμα.

Ant1news

Toυ Νίκου Ρογκάκου

Με την Κυβέρνηση να επιθυμεί να διευρύνει τα εισοδηματικά όρια για το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να το λάβουν περισσότεροι πολίτες, αν και ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς, τα σενάρια για μερική έξοδο της χώρας στις αγορές αναζωπυρώνονται. Ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, που είχε αποκαλύψει ότι το μέρισμα φέτος θα ξεπεράσει το 1,1δισ.! 

Ο «πονοκέφαλος» του Υπουργού Οικονομικών δεν είναι το μέρισμα, αλλά η έξοδος στις αγορές, και να χτίσει «γέφυρες», μετά την αποκοπή της Ελλάδας οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχουν 3 σενάρια που μελετώνται εδώ και μήνες στις Βρυξέλλες.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ:

Α΄ ΣΕΝΑΡΙΟ

-Κλείσιμο γ΄ αξιολόγησης

-Βοήθεια από τα αδιάθετα κονδύλια του ESM

-Η Ελλάδα θα εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις

-Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα

-Πρόβλεψη μέτρων για ελάφρυνση χρέους

 Β΄ ΣΕΝΑΡΙΟ

-Καθαρή έξοδος στις αγορές

-Όχι νέο Πρόγραμμα

-Όχι νέα χρηματοδότηση

 Γ΄ ΣΕΝΑΡΙΟ

-Έξοδος από Μνημόνιο και προληπτική γραμμή

-Εάν χρειαστεί βοήθεια η Ελλάδα

-Ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο

Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απομακρύνθηκε από τη γραμμή της κυβέρνησης, αλλά χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικές εκφράσεις και λέξεις για να περιγράψει τη διαδρομή των επόμενων μηνών, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται αρκετές εκδόσεις ομολόγων.

Στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου θα υπάρξουν αναφορές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο προαπαιτουμένων, μετά την διαπίστωση από τα τεχνικά κλιμάκια ότι έχουν υλοποιηθεί 24 προαπαιτούμενα και υπολείπονται άλλα 71. Ο όγκος των προαπαιτουμένων που δεν έχουν γίνει αλλά και των κρίσιμων ζητημάτων που εκκρεμούν, είναι η ενέργεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και βέβαια η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το κοινωνικό μέρισμα

Ο ίδιος αξιωματούχος, ερωτηθείς για την πολιτική αντιπαράθεση που έχει αρχίσει στην Ελλάδα σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, σημείωσε ότι οι όροι με τους οποίους γίνεται η σχετική συζήτηση δεν αποτελούν τιμή στην όλη διαδικασία, καθώς η προσπάθεια ενίσχυσης των πιο ευάλωτων οικονομικά ομάδων δίνει την εντύπωση φιλανθρωπίας.

Η τελική λύση για το θέμα αυτό θα πρέπει να συνδεθεί και με την ανάπτυξη στην Ελλάδα – να μη δυναμιτίζει δηλαδή τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, ανέφερε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η υβριδική λύση που βρίσκεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε παρουσιαστεί από το καλοκαίρι. «Μεταξύ των ιδεών που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η ελάφρυνση του χρέους με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, δεν θα επωφελείται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».