X

Οριοθετήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος στο Ελληνικό

Τι σημαίνει η δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και πώς επηρεάζει την πορεία της επένδυσης.

Ant1news

Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην έκταση του Ελληνικού, ανοίγοντας το δρόμο για τα ύψη των κτηρίων που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στο πρώην αεροδρόμιο.

Η οριοθέτηση και δημοσίευση του τοπογραφικού δεν αποτελεί κάποια έκπληξη, καθώς αφορά στα περίπου 300 στρέμματα που είχαν από την αρχή περιγραφεί. Μένουν όμως πολλά ανοιχτά θέματα, που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Η ίδια η κήρυξη σημαίνει πως στο συγκεκριμένο αυτόν χώρο, όπου σήμερα φιλοξενείται το αμαξοστάσιο των αστικών λεωφορείων, θα απαιτείται άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία – με ό,τι αυτό συνεπάγεται- για να γίνει οποιαδήποτε κίνηση ή χρήση του.

«Γκρίζα ζώνη» αποτελεί και το τι θα γίνεται με την εκτέλεση έργων σε γειτνιάζουσες, εντός της παραχώρησης, περιοχές.

«Το ζήτημα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό», αναφέρουν στην Καθημερινή πηγές σε άμεση σχέση με τον επενδυτή και τους εμπλεκόμενους φορείς του Δημοσίου, υπενθυμίζοντας πως στον καθεαυτό αρχαιολογικό χώρο το σχέδιο ανάπτυξης προβλέπει την κατασκευή κτιρίων γραφείων, κέντρου έρευνας και ανάπτυξης και ένα κομμάτι οικιστικό.

Ακόμα πιο κρίσιμοι για την παραχώρηση θα είναι τυχόν όροι που θα περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου για το Σχέδιο Ολοκληρωμένη Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Αυτή η απόφαση προαπαιτούσε την κήρυξη, που έγινε χθες, και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναμένεται να περιλάβει κάποιες παρατηρήσεις για ύψος των κτιρίων που θα αναπτυχθούν. Το επενδυτικό σχέδιο και η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπουν την κατασκευή έξι εμβληματικών κτιρίων-τοποσήμων με πολύ μεγάλα ύψη.

Το ΚΑΣ φέρεται να συνέστησε «να εξεταστεί μείωση του ύψους των κτιρίων» για να μην επισκιάζουν αισθητικά την Ακρόπολη, η οποία υψώνεται στα 140 μέτρα, προκειμένου να μην αλλοιωθούν η οριζοντογραμμή και ο χαρακτήρας του αστικού τοπίου. Δεν έχει όμως συστήσει συγκεκριμένα ύψη, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Πολιτισμού.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να κρίνει και την περαιτέρω εξέλιξη της παραχώρησης. Υπενθυμίζεται πως η Lamda Development, που ηγείται του επενδυτικού σχήματος της παραχωρησιούχου, έχει δηλώσει ότι «αφού μελετήσει τις αποφάσεις και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο master plan και στο επιχειρηματικό σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα». Έχει δε τονίσει πως «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους όσο και από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της πολιτείας».

Το ΦΕΚ της απόφασης για τον αρχαιολογικό χώρο αναφέρει: «Κηρύσσουμε και οριοθετούμε ως αρχαιολογικό χώρο περιοχή (...), για λόγους προστασίας και ανάδειξης των εγκείμενων αρχαιοτήτων, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Η ανωτέρω έκταση περιλαμβάνει ικανό αριθμό αρχαίων μνημείων (οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα, ιερά, τμήματα αρχαίων οδών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, θέατρα κ.ά.) εντός των γεωγραφικών ορίων των αρχαίων αττικών δήμων του Αλιμούντος και του Ευωνύμου. Η ένταξη των μνημείων στην οριοθέτηση, βάσει έρευνας πεδίου, επιτρέπει την προστασία και ανάδειξή τους σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα».