X

Guardian: μια αρρώστια, το μόνο… εισιτήριο διαφυγής από το hot spot της Σάμου

Οι πρόσφυγες έχουν φτάσει στο σημείο να εύχονται να αρρωστήσουν για να καταφέρουν να φύγουν από τα νησιά, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Ant1news



Δημοσίευμα - καταπέλτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα hotspot του Αιγαίου και συγκεκριμένα της Σάμου  

Η εφημερίδα αναφέρεται σε πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο σημείο να εύχονται να αρρωστήσουν για να καταφέρουν να φύγουν από τα νησιά ή οι γυναίκες να μείνουν έγκυες ώστε να μπουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων. Και αυτό επειδή μόνο οι ευπαθείς ομάδες προσφύγων μπορούν πλέον να μετακινηθούν από τα hotspot προς την ηπειρωτική Ελλάδα έπειτα και από την σχετική συμφωνία των Βρυξελλών με την Άγκυρα.  

Στο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «το ελληνικό hotspot από όπου μόνο οι έγκυες και οι άρρωστοι μπορούν να φύγουν» περιγράφονται ιστορίες προσφύγων από το κέντρο φιλοξενίας στο Βαθύ της Σάμου.   

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Guardian, το νοσοκομείο της Σάμου διαχειρίστηκε 7.857 επισκέψεις από πρόσφυγες από την αρχή του 2017.  

 «Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα, σύμφωνα με την Κομισιόν δόθηκαν 430 εκατ. ευρώ , η κατάσταση στα hotspot παραμένει το ίδιο δραματική με πέρυσι. Αν και η προσοχή όλων στρέφεται στους μετανάστες που περνάνε από τη Λιβυή, την Τυνησία και την Αλγερία, ωστόσο η κρίση παραμένει», σημειώνετα στο δημοσίευμαι.  

Από τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες σύναψαν μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Άγκυρα για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και έτσι μεταφέρονται μόνο ευάλωτες ομάδες προσφύγων από τα hot spots στην ηπειρωτική Ελλάδα.  

Το παράδοξο των προσφύγων που ελπίζουν να είναι άρρωστοι για να λάβουν ευνοϊκή μεταχείριση και να φύγουν από τα κέντρα φιλοξενίας όπου επικρατεί συμφόρηση και άθλιες συνθήκες επισκιάζει την αφήγηση της ΕΕ για την επιτυχία της απέναντι στο προσφυγικό, καταλήγει ο Guardian.