X

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στην εφορία

«Έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο. Το συνολικό ποσό των οφειλών ξεπερνάει κατά πολύ το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Οι απλήρωτοι φόροι μέσα σε ένα μήνα, από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβρη αυξήθηκαν κατά 664 εκατ. ευρώ ( από 6,661 δις ευρώ σε 7,323 δις ευρώ) και οι συνολικές φρέσκες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο κατά 706 εκατ. ευρώ ( από τα 8,551 δις ευρώ σε 9,257 δις ευρώ). Αθροιστικά, παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα διαμορφώνονται πλέον σε 98,745 δις ευρώ, αρκετά παραπάνω από το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Ο Σεπτέμβρης έπεσε βαρύς στους φορολογούμενους. Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος, μαζί με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς για τους γονείς και όλες τις αναβαλλόμενες οικονομικές εκκρεμότητες από το καλοκαίρι.

Σε μία κοινωνία πνιγμένη στους φόρους, μάλλον δεν συνιστά είδηση ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένων άφησαν απλήρωτες τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. Τα στατιστικά στοιχεία όμως, έχουν πάντα την αξία τους.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Σεπτέμβριο ο συνολικός αριθμός φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έκανε άλμα κατά 410.322 καταγράφοντας το απόλυτο ρεκόρ του 2017.

Κανένα μήνα από τις αρχές του έτους το πλήθος των οφειλετών δεν είχε ξεπεράσει τα 4,2 εκατομμύρια φορολογουμένων ενώ από τον Ιανουάριο και μετά – με εξαίρεση τον Ιούλιο της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος- ο αριθμός των οφειλετών παρουσίαζε διαρκή μείωση. Οι κατασχέσεις λειτουργούσαν ως φόβητρο αλλά και ως μέσο αναγκαστικής είσπραξης, αλλά το «ξέσπασμα» του Σεπτέμβρη μπορεί να σημαίνει πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Ο συνολικός αριθμός φορολογουμένων  με ληξιπρόθεσμα χρέη ( ένα στα δύο ΑΦΜ)  έφτασε τον Σεπτέμβρη στα 4.267.408, με τους οφειλέτες στους οποίους μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να χτυπά επίσης κόκκινο αγγίζοντας 1.724.708 φορολογούμενους . Στα δίχτυα κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είχαν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι, με αύξηση περίπου 20.000 μέσα σε ένα μήνα.

Την ίδια ώρα , ο εισπρακτικός μηχανισμός δίνει ρέστα. Από τις αρχές του έτους, όσο οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν στην ώρα τους, κατασχέσεις και ρυθμίσεις έχουν καταφέρει να οδηγήσουν στο ταμείο της εφορίας ένα ποσό που ξεπερνά τα 3,5 δις ευρώ και επιμερίζεται σε 2,146 δις ευρώ εισπράξεων από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,404 δις ευρώ από φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη.