X

Paradise Papers: Παγκόσμιος “ίλιγγος” από τις αποκαλύψεις

Βασίλισσες, πολιτικοί, μεγιστάνες και καλλιτέχνες φέρονται να έχουν τοποθετήσει τρις ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους. "Δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο, δηλώνει ο Γ. Ρος.

Ant1news

Παγκόσμιο "ίλιγγο" έχει προκαλέσει η αποκάλυψη, μετά την διαρροή εγγράφων από τα αποκαλούμενα "Paradise Papers", ότι τρισεκατομμύρια δολάρια κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους από μια μακρά λίστα ηχηρών ονομάτων, μεταξύ των οποίων: η Βασίλισσα Ελισάβετ, Υπουργοί των ΗΠΑ και καλλιτέχνες, όπως ο Μπόνο των U2 και η Μαντόνα.

Νησιά ονειρικά και μαγεμένα στη Μεσόγειο, την Καραϊβική και τον Ατλαντικό Ωκεανό, αποτελούν αγαπημένους τόπους από την «κλειστή κοινωνία» του παγκόσμιου υπερ-πλούτου, ως «παράδεισοι» του κρυμμένου, αφορολόγητου – κατά τις αποκαλύψεις - ζεστού χρήματος.

«Paradise Papers» είναι το όνομα του νέου σκανδάλου φοροδιαφυγής με …πρωταγωνιστές έναν …τεράστιο «θίασο», που περιλαμβάνει από την Ελισάβετ ως την Μαντόνα κι από υπουργούς και ζάμπλουτους αυτής της πλάσης μέχρι τον Μπόνο των U2 και τον Βρετανό Λόρδο Άσκροφτ.

Τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, σε συνεργασία με 382 δημοσιογράφους-ερευνητές, από 94 ΜΜΕ σε 67 χώρες, εντόπισαν 13,4 εκατομμύρια έγγραφα, που αφορούν επενδύσεις σε βάθος περίπου 70 ετών, της περιόδου 1950-2016.

 

Η Βασίλισσα Ελισσάβετ φέρεται ως κύρια αποδέκτης εκατομμυρίων λιρών από το κληροδότημα «The Duchy of Lancaster», με έδρα τα νησιά Κεϊμαν. Το κληροδότημα είχε την διαχείριση εταιρείας που νοίκιαζε σε μεροκαματιάρηδες διαμερίσματα, με ΦΠΑ 99.9%. «Η Βασίλισσα δεν έκανε τίποτα παράνομο» λέει ο εκπρόσωπός του κληροδοτήματος»

Από το περιβάλλον του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δύο υπουργοί, ο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και ο Υπ. Εμπορίου,  Γουΐλμπουρ Ρος, φαίνεται να κέρδιζανμεγάλα ποσά από επενδύσεις σε παράκτιες εταιρείες. Ο ένας εξ αυτών, φαίνεται να είχε δοσοληψίες με ναυτιλιακή εταιρεία που ελέγχει ο γαμπρός του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και με το καθεστώς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

Ο ίδιος ο Γουΐλμπουρ Ρος, με δηλώσεις του σε διεθνή ΜΜΕ, αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη, κάνοντας λόγο για εντελώς λανθασμένες πληροφορίες, ενώ ερωτηθείς αν σκέφτεται να παραιτηθεί από το Υπ. Εμπορίου των ΗΠΑ, ο Γ. Ρος απάντησε «αυτή είναι ανόητη ερώτηση. Δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο σε ό,τι έγινε».

 

Στη Μάλτα είχαν επενδύσει και έκαναν τζίρο οι δύο γιοι του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιριμ, με ναυτιλιακά αλισβερίσια σε οκτώ εταιρείες-φαντάσματα.

Από την Μάλτα επένδυε ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο, σε εμπορικό κέντρο επαρχιακής πόλης στην Λιθουανία.

Η Μαντόνα έβγαζε χρήμα ως επενδυτής, σε εταιρεία φαρμακευτικών υλικών, στις Βερμούδες. 

Σε άλλα έγγραφα αναφέρεται εμπλοκή του Καναδού Πρωθιυπουργού, Τζαστον Τριντό και πολλών άλλων πολιτικών και μεγιστάνων από διάφορες χώρες του πλανήτη.