X

Eurogroup: σε καλό δρόμο η Ελλάδα αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά

Ικανοποίηση για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης αλλά και επισημάνσεις για να διατηρηθούν αμείωτοι οι ρυθμοί, Τι λένε πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup, η οποία ήταν εξαιρετικά μικρής διάρκειας, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, το Eurogroup επεσήμανε τον αρκετά μεγάλο όγκο δουλειάς που απομένει για τις ελληνικές αρχές και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες με τον ίδιο εντατικό ρυθμό.

Εξάλλου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στη συζήτηση για την Ελλάδα, το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να λυθεί το θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

Νωρίτερα και πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, πριν το τέλος του έτους.

Ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι θέλει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ευρωζώνης και την τήρηση των δημοσιονομικών κανονισμών, δίνοντας το στίγμα ότι θα ακολουθήσει τη "σκληρή" γραμμή του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Αλτμάιερ διαμήνυσε ότι η στάση του Βερολίνου στην μετά Σόιμπλε εποχή δεν θα αλλάξει. "Θα διατηρήσω τη συνέχιση της γερμανικής πολιτική και θα προτρέψω να εργαστούμε από κοινού για τη σταθερότητα του ευρώ και να τηρούμε τους κανόνες" είπε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 

Ντάισελμπλουμ: θετικά μηνύματα αλλά μένει πολύ δουλειά ακόμα

Για θετικά μηνύματα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, κυρίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup της Δευτέρας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι παραμένει στόχος η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του 2017.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε να λάβει δράση για την προστασία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι απειλούνται με επιθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι ήταν σημαντική η πρόοδος κατά την πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, χάρη στην εποικοδομητική συμμετοχή όλων των πλευρών στις συνομιλίες.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι στα τέλη Νοεμβρίου, τα κλιμάκια των θεσμών θα επανέρθουν στην Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης μέσα στο 2017. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό», πρόσθεσε.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την πρόοδο που καταγράφηκε στην αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

 

Πηγές ΥΠΟΙΚ: κοινή θέση ότι δεν πρέπει να βγει το πόδι από το γκάζι….

Η Ελλάδα απασχόλησε, μόλις για δύο λεπτά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτό το διάστημα, ξεχώρισαν η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι και ο προβληματισμός που εξέφρασε αναφορικά με την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς ακινήτων έως το τέλος του έτους αλλά και η κοινή θέση Ευκλείδη Τσακαλώτου και εκπροσώπων των θεσμών, ότι «δεν πρέπει να βγει το πόδι από το γκάζι» όσον αφορά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών μεταφέρουν θετικό κλίμα στις συζητήσεις αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα πολύς όγκος δουλειάς. Όσον αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα συμπληρώνοντας πως «όλα προχωρούν, όλα λύνονται».