X

“Κραυγή αγωνίας” στην ΑΣΟΕΕ: τοξικομανείς κάνουν χρήση μέσα στο Ίδρυμα

Συμβολικό κλείσιμο του πανεπιστημίου. Πως περιγράφει την κατάσταση ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Ant1news

Την τετράωρη διακοπή της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε για σήμερα η Σύγκλητος του πανεπιστημίου, λόγω της παρουσίας τοξικο-εξαρτημένων ατόμων στους χώρους του.

Όπως αναφέρει το σχετικό ψήφισμα, θα διακοπεί η εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος στο κεντρικό κτίριο από τις 11π.μ. μέχρι και τις 3μ.μ., με σκοπό «να ακουστεί από την πολιτεία και την κοινωνία η κραυγή αγωνίας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα».

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως, χθες οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών –η ιστορική ΑΣΟΕΕ– αντέδρασαν με οξύτητα για την τραγική αδράνεια των Αρχών, αφού οι τοξικομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του Ιδρύματος Εμμανουήλ Γιακουμάκης, για το θέμα έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι – από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έως τις εισαγγελικές αρχές, τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, και βέβαια τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Ουδείς έχει πράξει κάτι.

Ειδικότερα, ένα σημείο εντυπωσιάζει στο ψήφισμα που εξέδωσε χθες η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου. «Τα τοξικο-εξαρτημένα άτομα προέρχονται κατά κανόνα από το πάρκο του Πεδίου του Άρεως που αποτελεί τόπο συνάθροισής τους, εισέρχονται ανεμπόδιστα στους χώρους του Ιδρύματος και κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες σε τουαλέτες, διαδρόμους, σκάλες, ακόμα και αίθουσες διδασκαλίας του πανεπιστημίου. Μετά τη χρήση βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και κινδυνεύει η ίδια τους η ζωή. Η καθημερινή πλέον παρουσία των εξαρτημένων ατόμων στο Ίδρυμα δημιουργεί αυξημένους κινδύνους για την υγεία των μελών της κοινότητας. Επιπλέον, τα άτομα αυτά συχνά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών και εργαζομένων». Καθηγητές που μίλησαν χθες στην «Καθημερινή», ανέφεραν ότι εργαζόμενοι στο Ίδρυμα έχουν βρει αναίσθητους τοξικομανείς σε γωνιές, ανθρώπους που κινούνται σε ημιερεβώδη κατάσταση στους χώρους του Ιδρύματος, ενώ δεν έχουν λείψει φορές που υπάρχει έντονη δυσοσμία, καθώς ναρκομανείς κάνουν όπου βρουν τη φυσική τους ανάγκη.

«Αίσθημα ανασφάλειας»

«Η παρουσία των τοξικομανών ακυρώνει την ακαδημαϊκή λειτουργία του Ιδρύματος» παρατήρησε ο κ. Γιακουμάκης, ενώ όπως λέει η Σύγκλητος, «οι φοιτητές αποθαρρύνονται να προσέρχονται στις αίθουσες διδασκαλίας, υπάρχει έντονο αίσθημα ανασφάλειας, βλάπτεται η ακαδημαϊκή εικόνα και προσβάλλεται το κύρος του πανεπιστημίου, η λειτουργία του οποίου εντέλει καθίσταται δυσχερής έως και αδύνατη υπό τις συνθήκες αυτές». «Η διοίκηση του Ιδρύματος έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, χωρίς αποτελέσματα που να δείχνουν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται», προσθέτει το ψήφισμα.